Rapport: Præster misbrugte over tusind børn

Skandalesag ryster den katolske kirke i Pennsylvania. Toårig efterforskning afslører sexovergreb mod børn.

Flere end tusind børn er over en periode på flere årtier blevet ofre for over 300 katolske præsters seksuelle overgreb i den amerikanske delstat Pennsylvania.

Det viser en ny rapport, myndigheder i Pennsylvania har fremlagt tirsdag.

Formentlig er det reelle antal børn, der er blevet misbrugt, langt højere, skriver den anklagejury, som har brugt to år på at undersøge sagen.

Men nogle dokumenter er gået tabt, og nogle ofre er stadig bange for at stå frem og fortælle om, hvad der skete for mange år siden.

Forsøgte at dække over misbrug

Rapporten fastslår også, at højt placerede kirkelige personer, både i Pennsylvania og i Vatikanet, forsøgte at dække over det omfattende misbrug, siger Pennsylvanias justitsminister, Josh Shapiro.

- Mørklægningen var sofistikeret. Og hele tiden førte kirkens ledelse, chokerende nok, regnskab med misbruget og mørklægningen, siger Shapiro.

- Disse dokumenter, der kommer fra bispedømmernes egne hemmelige arkiver, udgjorde rygraden i efterforskningen, siger han på en pressekonference.

En af de personer, der ifølge rapporten var med til at dække over sexmisbruget af børn, er kardinal Donald Wuerl, som i mange år var biskop i Pittsburgh.

Wuerl forsvarer sig i en pressemeddelelse, hvor han skriver, at han "handlede med omhu, med bekymring for ofrene og for at forsøge at forhindre fremtidigt misbrug".

Misbruget fandt sted i seks forskellige bispedømmer, som tjener mere end halvdelen af delstatens over 3,2 millioner katolikker.

/ritzau/AP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk