Rapport: SAS-fly var tæt på kollision med russisk krigsfly

To dygtige piloter og finsigtbarhed sørgede for, at et SAS-fly undgik kollision med russisk rekognosceringsfly, lyder det i en rapport.

Et SAS-fly var tæt på at kollidere med et russisk krigsfly, konkluderer en rapport fra en europæisk tænketank. (Foto: CORNELIUS POPPE © Scanpix)

Havde det ikke været for to dygtige SAS-piloter og fin sigtbarhed, var et fly med 132 passager formentlig kollideret med et russisk rekognosceringsfly i marts ikke langt fra København.

Sådan lyder det i en rapport fra tænketanken European Leadership Network af hændelsen 3. marts, kort efter at flyet var lettet fra Kastrup lufthavn.

Flyet, en Boeing 737, var på vej fra København til Rom, og det var tæt på at kollidere, da det russiske fly ifølge rapporten ikke udsendte dets position.

90 meter fra hinanden

De to fly passerede hinanden 80 kilometer syd for Malmø, og der var ifølge rapporten blot 90 meter fra det ene fly til det andet.

- En kollision blev tilsyneladende undgået takket være god sigtbarhed og årvågenhed hos piloterne i passagerflyet, hedder det i rapporten.

European Leadership Networks rapport Dangerous Brinkmanship undersøger hændelser mellem Vesten og Rusland i 2014.

Hændelsen med SAS-flyet er klassificeret som højrisiko sammen med to andre: Russiske agenters påståede bortførelse af en estisk efterretningsofficer og meldinger om russisk undervandsaktivitet i skærgården ud for Stockholm i oktober.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter