Rapporter om 'angreb': Tankskibe evakueret efter eksplosioner og brand

Iransk nyhedsbureau siger, at skib med forbindelse til Norge er sunket - rederiet afviser.

To tankskibe fik skader ved en episode i farvandet Omanbugten mellem Oman og Iran i dag.

Det ene af skibene, "Front Altai", der er registreret på Marshalløerne og ejet af norsk-cypriotiske John Fredriksen, er nu sunket, oplyser det iranske nyhedsbureau IRNA ifølge Reuters. Det bliver dog afvist af skibets rederi Frontline.

Den amerikanske flåde oplyste efter episoden ifølge nyhedsbureauet AP, at man assissterede skibene efter et "rapporteret angreb".

Det andet tankskib, som er involveret er "Kokuka Courageous", som sejler under Panama-flag.

En talsmand for rederiet bag Kokuka Courageous, BSM Ship Management, oplyser til Reuters, at 21 besætningsmedlemmer har forladt skibet. En person er kommet lettere til skade.

Frontline bekræfter overfor avisen VG, at Front Altair brød i brand efter en eksplosion. Alle 23 besætningsmedlemmer er evakueret.

Oman bekræfter "angreb"

En talsmand for kystvagten i Oman, Nasser Selim, bekræfter over for avisen Dagbladet, at Front Altai blev angrebet, mens det opholdt sig i iransk farvand.

Det iranske nyhedsbureau IRNA rapporterer ifølge Reuters, at 44 søfolk fra de to beskadigede tankskibe blev samlet op af iranske redningsfolk og bragt til havnebyen Bandar-e-Jask i Iran. IRNA betegner episoden som en "ulykke".

Japans handelsministerium oplyser, at de to skibe har en last, der er "Japan-reltateret". Episoden sker netop, mens den japanske regeringsleder Shinzo Abe er i færd med at afslutte et besøg i Iran.

Prisen på olie steg kort efter nyheden om de to tankskibe med hele 4 procent, hvilket understreger hvor vigtigt området er for den internationale energiforsyning, skriver AP.

Miner mod fire skibe

Hændelsen kommer en måned efter, at fire tankskibe blev angrebet med miner ud for emiratet Fujairah, der ligger tæt ved Hormuz-strædet.

Internationale eksperter konkluderede i sidste uge i en rapport, at angrebet var så professionelt, at en udenlandsk stat "højst sandsynligt" stod bag.

Rapporten siger ikke noget om hvilken stat, der menes at stå bag angrebet.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har dog udtalt, at det blev udført med miner, der "næsten helt sikkert" kommer fra Iran.

Og Saudi-Arabiens FN-ambassadør Abdallah Y. Al-Mouallimi var endnu mere kategorisk, efter rapporten om angrebet var blevet fremlagt for FN's Sikkerhedsråd.

- Vi mener, at ansvaret for denne handling hviler på skuldrene af Iran, sagde han.

Irans udenrigsministerium har tidligere kaldt de amerikanske anklager for "latterlige".

Se undervandsbilleder af de angrebne skibe fra rapporten:

  • Dykkere tilser skaderne på det saudiarabiske tankskib Al Marzoqah. (Foto: © Handout ., Scanpix)
  • Et andet tankskib fra Saudi-Arabien, Amjad, blev også ramt. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Her er skaderne på det norske tankskib Andrea Victory. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Et unavngivet skib fra Emiraterne med hul i skroget efter angrebet. (Foto: © handout, Scanpix)
1 / 4