Rapstjerne spreder vaccine-rygter om impotens og "hævede testikler"

"Det er spild af vores tid," lyder det fra Trinidad og Tobagos sundhedsminister. Det Hvide Hus er også gået ind sagen.

Nicki Minaj til MTV Video Music Awards i 2018. Rapstjernen er nu kommet under hård kritik fra sundhedseksperter for at sprede falske rygter om bivirkninger ved coronavaccine. (Foto: Carlo Allegri)

Rapperen Nicki Minaj er en superstjerne, som har lavet hits på samlebånd med mange hundrede millioner afspilninger på Spotify.

Musikkarrieren har givet hende et enormt talerør på Twitter, hvor hendes over 20 millioner følgere kunne læse en foruroligende historie tidligere på ugen.

- Min fætter i Trinidad vil ikke tage vaccinen, fordi hans ven tog den og blev impotent. Hans testikler hævede, skrev den kvindelige rapper, der er født i det caribiske land Trinidad & Tobago.

Vennen med de hævede testikler fik endda aflyst sit bryllup, lød påstanden fra Minaj, der opfordrede sine følgere til ikke at lade sig presse til vaccination, hvis ikke de følte sig tilpas.

Nu er Trinidad & Tobagos sundhedsminister gået i rette med historien, som han ser som en"falsk påstand".

- Hvor vi står nu, så er der ingen indberetninger om sådan en bivirkning eller et slemt tilfælde af hævede testikler i Trinidad, lød det fra Terrence Deyalsingh, der er sundhedsminister i det lille caribiske land.

Sundhedsministeren siger, at myndighederne i det lille caribiske land faktisk har brugt tid på at undersøge sagen, fordi man tager indberetninger om bivirkninger alvorligt, men at sagen har været "spild af tid" for myndighederne.

Ministeren opfordrede til ikke at sprede påstande uden beviser.

Nicki Minaj "burde skamme sig"

Den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Dr. Anthony Fauci, anser det også som misinformation i et interview med den amerikanske nyhedskanal, CNN.

- Der er ingen beviser for, at det sker, og der er heller ingen grund til at tro, det skulle ske, lød det fra Fauci.

Den amerikanske immunolog advarede også mod misinformation på sociale medier.

- Jeg beskylder hende ikke for noget som helst, men hun burde tænke en gang mere over, at udbrede information, der ikke har noget grundlag på nær en enkelt anekdote, og det er ikke sådan videnskab fungerer, siger Fauci til CNN.

Den britiske regerings sundhedsrådgiver har også været ude og kritisere rapstjernen i skarpe vendinger.

- Der er mange myter, som flyver rundt, og nogle er helt åbenlyst latterlige, og nogle er åbenlyst skabt til at skræmme, siger Chris Whitty og tilføjer, at Nicki Minaj burde skamme sig. Det skriver BBC.

Nicki Minaj skrev tidligere på ugen, at hun havde besluttet ikke at blive vaccineret for at deltage i det årlige velgørenhedsevent, The Met Gala, fordi hun ville lave sin egen 'research', før hun besluttede at blive vaccineret. Senere skrev hun, at hun nok alligevel ville tage vaccinen for at kunne tage på turné. (Foto: Charles Sykes)

Det Hvide Hus tilbyder assistance

Den amerikanske regering er nu gået aktivt ind i sagen som et led i en kamp mod misinformation og falske nyheder om coronavaccinen.

Onsdag tilbød de rapperen, at hun kunne få besvaret alle sine spørgsmål af en læge ansat i præsident Joe Bidens administration.

Nicki Minaj har skrevet, at hun har tænkt sig at tage imod en invitation fra Det Hvide Hus og møde op med sine spørgsmål. Men Det Hvide Hus siger til nyhedsbureauet AP, at rapperen kun har fået tilbudt et telefonopkald.

Vaccineskepsis er stort problem i USA

Hele året har Det Hvide Hus kæmpet med at overbevise flere amerikanere om, at de skal lade sig vaccinere.

Især er der stor skepsis blandt unge republikanere, skriver nyhedsbureauet AP. Joe Bidens regering har peget på falsk og vildledende information om vaccinerne som hovedårsagen til, at mange er modvillige.

54 procent af den amerikanske befolkning er i skrivende stund færdigvaccineret ifølge CDC, som er det amerikanske center for sygdomskontrol. I Danmark er det over 73 procent.

Flere kendte amerikanere har været kritiske over for coronavaccinen. Senest har den kendte radiovært, Joe Rogan, skabt kontrovers ved at melde ud, at unge og friske mennesker ikke behøver vaccinen. Selvom han senere har sagt, at han ikke er imod coronavaccinen, som han vil opfordre folk til at tage.

Præsident, Joe Biden, sammen med skuespiller og popstjerne Olivia Rodrigo som et led i en PR-kampagne for at få flere unge mennesker til at tage coronavaccinen. (Foto: Cameron Smith © This photograph is provided by THE WHITE HOUSE as a courtesy and may be printed by the subject(s) in the photograph for personal)

Den amerikanske regering har forsøgt at kæmpe igen ved at bruge kendisser i deres vaccinationskampagne. Tidligere på året inviterede de teenage-popstjernen, Olivia Rodrigo, til Det Hvide Hus i et forsøg på at opfordre unge amerikanere til at blive vaccineret.

Facebook
Twitter