'Raske behøver ikke vaccinen': Kinesere tøver med at få stikket

Kinas vaccineprogram halter - blandt andet på grund af skepsis i befolkningen.

Lave smittetal gør det svært at motivere befolkningen i Kina til at lade sig vaccinere. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

75-årige Min spiller badminton i en af Shanghais parker.

Han har ikke travlt med at få en indsprøjtning med coronavaccine.

- Sunde og raske personer som mig behøver ikke vaccinen, forklarer han som et ekko af holdningen hos en stor del af befolkningen i Kina.

Omkring ham spiller pensionister kinesisk skak. Ingen af dem er vaccineret, selvom det efterhånden er blevet muligt i Shanghai. De fleste mener ikke, at det haster med at få prikket, og det hjælper langt fra, at Covid-19-epidemien er nærmest ikke-eksisterende i Kina.

75-årig Min, som DR mødte i en park i Shanghai. (Foto: Qunyi Zhang © dr)

- Jeg venter et stykke tid for at se, om der er nogle dårlige bivirkninger, siger planlæggeren Carol Wei på gaden i Shanghai.

Skepsis i befolkningen

Først i slutningen af marts er vaccination af de brede grupper gået i gang i Kinas store byer. Ind til da har frontpersonale og ansatte i særlige virksomheder været prioriteret.

I Shanghai kan alle fra 18 til 75 år nu få stikket, men mange tøver. En af årsagerne til vaccine-skepsis er tidligere skandaler. Så sent som i 2018 kom det frem, at 250.000 vacciner beregnet til børn ingen effekt havde.

Derfor ville Min på 75 år ønske, at Kinas topfolk fik en indsprøjtning for rullende kameraer.

- Er lederne gået forrest med et godt eksempel? Distriktslederne, borgmesteren, eksperterne? De har ikke taget vaccinen på tv, siger Min.

Det menes dog, at Kinas topledere har været vaccinerede siden sommeren 2020, hvor myndighederne introducerede et nødprogram for særligt vigtige personer og frontpersonale.

Studerende får vaccinen Sinovac på et universitet i Qingdao i det østlige Kina. (Foto: Str © Scanpix)

Langsomt vaccinationsprogram

Lige så imponerende Kinas indsats imod Covid-19 har været, lige så vaklende har vaccinationsprogrammet ind til videre forløbet.

I denne uge oplyste myndighederne, at der er givet 120 millioner doser i Kina, hvilket svarer til 8,5 doser per 100 indbyggere, langt efter USA og selv EU.

Det har vist sig at være en enorm udfordring at vaccinere den 1,4 milliard-store befolkning. Administrativt fungerer hver provins som separate enheder, og der er en verden til forskel på østkystens velhavende byer til de mindre udviklede områder inde i landet. Helt lavpraktisk har mangel på vaccineglas og kanyler også vist sig at være en udfordring.

Spørgsmålet om de kinesiske vacciners effektivitet spøger også. De to store producenter, Sinovac og Sinopharm, mangler forsat at offentliggøre resultater af fase 3-forsøg, hvilket ikke hjælper på tilliden til de kinesiske producenter. Sidst, men ikke mindst, sender Kina så mange vacciner ud i verden som led i landets vaccinediplomati, at det hæmmer indsatsen hjemme.

En palæstinenser kontrollerer en sending af vaccinen Sinopharm, som Kina har doneret til selvstyret. (Foto: JAAFAR ASHTIYEH © Scanpix)

Udlændinge tilbydes vaccine

Et nyt tiltag er, at udlændinge bosat i Kina også tilbydes vacciner, i hvert fald dem i landets to største byer, Shanghai og Beijing.

Derfor fik jeg i dag mit først skud af vaccinen, Sinopharm. Kina siger, at vaccinen har 79 procents effektivitet, men har ikke fremlagt endelige data. De Forenede Arabiske Emirater (UAE), som er langt fremme med brugen af vaccinen, siger 86 procent effektivitet.

Tilbuddet til udlændinge er frivilligt og koster 95 kroner. Til gengæld forventes det at blive umuligt at komme ind i Kina uden vaccine i nær fremtid. Indtil videre anerkender Kina kun kinesisk-producerede af slagsen.

Andre har ikke et helt reelt valg, hvis de vil beholde deres arbejde - for eksempel taxachaufføren Cui i hovedstaden Beijing.

- For det første må jeg tage ansvar for mig selv og min familie. For det andet har firmaet også bedt os om at tage vaccinen, fortæller Cui, der blev vaccineret i januar.

Taxachaufføren Cui i Beijing. (Foto: Qunyi Zhang © dr)

Allerede, når man bestiller sin taxa i Beijing via sin mobiltelefon, får man en besked, hvor der står, at chaufføren er vaccineret. Teoretisk set har byens chauffører et valg. De kan sige nej, men hvis de gør, skal de levere en negativ covid-19-test hver eneste uge.

Eksperter: Går for langsomt

Landets førende eksperter har sagt offentligt, at det går for langsomt med at vaccinere verdens største befolkning.

Det får dem til at frygte, at Kina får et "immunitets-efterslæb" i forhold andre verdensdele, hvis ikke tempoet for alvor kommer op i Kina

Tilbage i parken er 75-årige Min langtfra begejstret ved udsigten til et prik.

- Hvis der kommer en regel om, at alle skal tage den, så gør jeg det. Hvis jeg selv kan vælge, gør jeg det ikke, siger Min og går tilbage for at spille badminton, uden mundbind og vaccine.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk