Rasmus Nordqvist: Jeg går til valg som europæer, ikke som dansker

Mød Alternativets spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet.

Alternativet stiller for første gang op til Europa-Parlamentet, og det bliver Rasmus Nordqvist, som skal være spidskandidat for partiet.

Den 43-årige politiker blev født nord for København. Han har en bachelorgrad i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og inden han gik ind i politik, nåede han både at undervise i design og arbejde som international brand mangager for modehuset Bitte Kai Rand.

Han blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2015, og her har han blandt andet været partiets EU-ordfører.

Nu stiller partiet, der blev stiftet i 2013, for første gang op til Europa-Parlamentet, og det sker som en del af den fælleseuropæiske liste "Europæisk Forår".

En af idémændene er den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, der sad på posten under den økonomiske krise i Grækenland.

Det betyder, at Alternativet går til valg på de samme politiske punkter som en række andre partier rundt om i Europa.

Rasmus Nordqvist har blandt andet været EU-ordfører for Alternativet i Folketinget. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet?

- Det altoverskyggende spørgsmål er klimakrisen, og det er den, vi skal besvare i de kommende fem år. Det skal vi ude i medlemslandene, og det skal vi på europæisk plan. Alt det gode, EU kan, skal gøres grønt.

Hvad kunne det være?

- Det kunne eksempelvis være, hvordan vi bruger det indre marked. Hvordan får vi gjort reguleringen af det grønt? Hvordan får vi i fællesskab investeret i eksempelvis infrastruktur og energi, som bliver den grønne omstilling?

- Det er den største opgave, vi står med globalt set og i Europa. Vi skal nu og her have ændret en masse ting inden 2030, og det vil sige, at de kommende fem år bliver rigtig afgørende.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Du bliver én ud af flere end 700 medlemmer af Europa-Parlamentet. Hvordan vil du gøre en forskel på det område?

- For det første stiller vi op sammen med foreløbigt 12 partier fra hele Europa. Vi har lavet et fælles politisk program, og vi går til valg som europæere og ikke nationale stemmer.

- Det handler om at lave netværk ud i andre grupper og samarbejde med hele det politiske system, præcis som man gør det i Folketinget, hvor man også arbejder med eksempelvis organisationer og virksomheder.

Hvem har du allieret dig med der?

- Vi er bevægelser og grupper, som gerne vil en progressiv, grøn forandring, der er gået sammen. Det er blandt andet den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis og Benoît Hamon, der var de franske socialisters præsidentkandidat.

- Det er europæiske stemmer, der spørger, hvordan vi kan gøre Europa mere demokratisk og bekæmpe ulighed – og gøre det på en grøn måde.

Hvad får man, hvis man stemmer på dig frem for nogle af de andre danske kandidater?

- Det er den fælleseuropæiske politiske stemme. Vi går til valg sammen med alle de andre bevægelser og partier og ikke med nationale, politiske programmer.

- Vi har det samme program i alle landene, for i Europa-Parlamentet laver man europæisk EU-politik. I Folketinget laver man den danske.

Er der noget, der gør det her valg til Europa-Parlamentet anderledes end tidligere valg?

- Vi befinder os i en tid, hvor det er rigtig afgørende, at vi får taget de skridt, vi skal i vores EU-fællesskab. Både i forhold til brexit og geopolitisk med Rusland og USA. Derudover er der som bekendt klimakrisen. Det er nu, der skal handles på den.

- Det er et rigtigt afgørende valg for vores fælles fremtid, at vi får taget de rigtige politiske skridt.

I dag sidder du i Folketinget. Nu vælger Europa-Parlamentet. Hvorfor europæisk politik frem for dansk?

- For mig hænger det fuldstændig sammen. Jeg sidder i Europaudvalget, hvor jeg laver europæisk politik. Nu vil jeg gerne til Europa-Parlamentet, fordi der er en række spørgsmål – ikke mindst klimakrisen – som vi skal løse sammen. Og her er Europa helt afgørende.

Alle Alternativets kandidater til EP-valget:

 1. 1

  Rasmus Nordqvist

 2. 2

  Karin Rohr Genz

 3. 3

  Jan Kristoffersen

 4. 4

  Susan Kjeldgaard

 5. 5

  Sadi Tekelioglu

 6. 6

  Esben Ingerslev

 7. 7

  Pavia Jacobsen

 8. 8

  Børge Sejersen Sommer

 9. 9

  Jørn Grønkjær

 • Læs mere her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter