Reaktionerne vælter ind efter russisk anholdelse af kendt Putin-kritiker: 'Løslad ham omgående'

Mange lande fordømmer anholdelsen af den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, der blev forgiftet i august.

Flere kræver Navalnyj løsladt omgående. Det gælder blandt andre den danske udenrigsminister Jeppe Kofod. (Foto: STAFF © Scanpix)

Sjældent får en anholdelse så stor opmærksomhed verden over, som det er tilfældet med den, der fandt sted i går af Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj i Moskva.

Siden Navalnyj blev ført bort af mænd i uniform i den russiske lufthavn Sheremetyevo, er det væltet ind med redaktioner på de sociale medier fra store dele af verden. Og det ser ud til at fortsætte.

Højtstående politikere i EU, statsoverhoveder og forskellige ministre er blot nogen af dem, der har sat sig til tasterne for på det kraftigste at fordømme den russiske anholdelse af oppositionslederen.

Blandt andre skriver EU-rådsformand Charles Michel på Twitter, at han "opfordrer de russiske myndigheder til at løslade ham omgående", mens den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) også langer ud efter myndighederne.

- Tilbageholdelsen af Navalnyj i Rusland er lige så forudsigelig, som den er uacceptabel (...).

Senest har Canada og Tyskland også meldt sig på banen med fordømmelse. Og fra den tyske udenrigsminister Heiko Maas er holdningen klar. Udenrigsministeriet skrev sådan her for få timer siden:

"Tilbageholdelsen er fuldstændig uforståelig (...) Han skal straks løslades".

De baltiske lande, Litauen, Estland og Letland, kræver, at sagen får konsekvenser for Rusland.

Men fra den russiske regering lyder meldingen, at andre lande bør blande sig udenom. Det skriver talskvinden Maria Zakharova i en offciel melding.

"Bland jer ikke i et lands nationale lovgivning, og håndter egne problemer", skriver hun blandt andet.

Twitter-opslag: Navalnyj får ikke noget mad

Aleksej Navalnyj har tilbragt de seneste mange måneder i Tyskland, hvor han blev behandlet efter et giftattentat i Rusland sidste år. Et attentat, som alt tyder på, at den russiske sikkerheds - og efterretningstjeneste FSB stod bag.

Navalnyj på vej fra hospitalet i Omsk til Berlin i Tyskland den 22. august. (Foto: ALEXEY MALGAVKO © Scanpix)

I går kom Navalnyjs navn pludselig på alles læber igen, da han pludselig satte kursen hjem mod Rusland.

Ruslands fængselsmyndigheder havde tidligere på ugen advaret oppositionslederen om, at han ville blive anholdt, hvis han gjorde det.

Og det skete altså også, inden han overhovedet nåede ud af paskontrollen.

Myndighederne i Rusland bekræftede efterfølgende anholdelsen.

- Han (Navalnyj, red.) har været på listen over eftersøgte personer siden 29. december 2020 for gentagne overtrædelser af betingelserne i hans betingede dom, skriver Ruslands føderale fængselsmyndighed ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Navalnyj vil være tilbageholdt, indtil en domstol har taget stilling til hans sag, tilføjes det.

Se øjeblikket, hvor Navalnyj bliver ført bort her. Han stod sammen med sin kone, da det skete:

Ifølge de russiske myndigheder har Navalnyj overtrådt betingelserne i en betinget fængselsdom for underslæb. Ifølge ham selv er sagen udelukkende politisk motiveret.

Navalnyj talte i går kort til pressen, inden han blev ført væk - og siden har man kun hørt fra ham i en kort video på de sociale medier.

Til gengæld har han - eller hans folk - været aktive på Twitter i løbet af formiddagen. Der er i hvert fald blevet delt flere opslag fra Navalnyjs profil. Blandt andet et opslag fra hans pressetalskvinde, Kira Yarmysh, der skriver, at en advokat i morges i en time prøvede at komme i kontakt med Navalnyj uden held.

Fra Navalnyjs profil er der også delt et opslag, hvor en bruger skriver, at Putin-kritikeren ikke får noget mad.

Kira Yarmysh skrev omkring middag, at retssagen nu er gået i gang.

Hvorfor ville han tilbage til Rusland?

Helt tæt på kunne Navalnyj-støtter verden over følge med, da han i går fløj mod Moskva.

Både journalister og bloggere sendte live på forskellige platforme - og mange tilhængere stod klar, da flyet ankom til lufthavnen. Det fik politiet til at rydde ankomsthallen, og flere personer blev anholdt.

Her ses, hvor mange der ventede ud foran lufthavnen:

Mange brugere på de sociale medier har - ligesom politikerne - også reageret på, hvad de så i lufthavnen.

Blandt andet skriver en: "Det virker ekstremt farligt for Navalnyj at vende tilbage. Har han en joker i ærmet, som kan yde ham bare lidt beskyttelse?"

Og det er da også det helt store spørgsmål. For hvorfor valgte Putins største rival i går at vende hjem til et land, som efter alt at dømme forsøgte at dræbe ham med gift?

Navalnyj i lufthavnen i Moskva kort før, at han blev ført væk. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © Scanpix)

Et entydigt svar på det, har vi ikke.

- Navalnyj siger selv, at han savner Rusland. Det er hans skæbne, og det er det, han gerne vil, lød det i går fra Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS med speciale i Rusland.

- Jeg så en russisk kommentator i går aftes sige, at Navalnyj må vælge mellem sin politiske karriere og sin personlige sikkerhed. Så han forfølger sin politiske karriere.

I tråd med det mener andre, at hjemkomsten handler om, at der er parlamentsvalg i Rusland senere på året - hvor oppositionen håber at få de russiske vælgere til at stemme på andre partier end præsident Putins.

Flere hævder også, at indsættelsen af USA's nye præsident Joe Biden den 20. januar kan have spillet ind i Navalnyjs beslutning. USA har nemlig endnu ikke straffet Rusland for giftangrebet - og det håber Navalnyj, at Biden vil gøre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter