Red Barnet melder om børn med fråde om munden: Men russerne afviser kemisk angreb i Douma

Red Barnet fortæller om dræbte børn, som ser ud til, at de er blevet kvalt.

Et barn bliver her behandlet i Douma, efter det formodede giftgasangreb lørdag. (Foto: handout © Scanpix)

Der er ingen tegn på, at der blev brugt kemiske våben under lørdagens dødelige angreb på den syriske by Douma.

Det er meldingen fra det russiske forsvarsministerium, skriver nyhedsbureauet Reuters, efter at et militært lægehold har været på besøg i byen, der bliver kontrolleret af syriske oprørsgrupper.

Ifølge nyhedsbureauet, der citerer det russiske nyhedsbureau Interfax, har lægeholdet ikke fundet symptomer på kemisk forgiftning blandt de patienter, som det tilså i byen.

En lignende melding kom tidligere på dagen fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og det strider imod den seneste melding fra det amerikanske udenrigsministerium.

Her lød det for kort tid siden, at meget tyder på, at der blev brugt kemiske våben under angrebet.

- De symptomer, som Douma-ofrene har - og som er blevet indberettet af troværdige læger og fagfolk, og som er synlige på billeder og videoer på de sociale medier - svarer til de symptomer, som man får af en kvælningsgift eller en lignende nervegift, lød det ifølge Reuters fra ministeriet.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad (tv), er allieret med Rusland og præsident Vladimir Putin. (Foto: Sputnik Photo Agency © Scanpix)

Red Barnet: Tegn på kvælning

Tidligere på dagen talte DR Nyheder med Magnus Corfixen, der er indsatsleder for Red Barnets aktiviteter i den syriske hovedstadsforstad Ghouta.

Han har ikke selv besøgt Douma efter angrebet. Men nødhjælpsorganisationens partnere, der befinder sig i byen, fortæller ifølge Magnus Corfixen om børn og voksne, som efter alt at dømme er blevet kvalt under angrebet.

- Det er svært for dem at verificere, hvad der er sket, men der er mange symptomer, som viser, at folk har været udsat for noget, der ikke er normalt, siger han og fortsætter.

- De har fundet folk med fråde om munden og børn, som har været blå i huden. Der er tegn på, at de er blevet kvalt.

Det er uvist, hvor mange der mistede livet under angrebet, men ifølge BBC ligger tallet på mellem 42 og mere end 60 personer.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, sagde tidligere på dagen, at amerikanernes reaktion på det formodede giftgasangreb vil komme inden for de kommende to døgn.

Her sagde han samtidig, at den russiske præsident, Vladimir Putin, meget vel kan bære ansvaret for angrebet. Den russiske regering er allieret med det syriske styre og landets præsident, Bashar al-Assad.

Den britiske premierminister, Theresa May, siger ligeledes, at det internationale samfund må stå sammen mod dem, der er ansvarlige for angrebet.