Red Barnet: Mosuls børn lever i konstant frygt for deres liv

En undersøgelse fra Red Barnet peger på store psykiske problemer hos børn, der er flygtet fra Mosul.

Børnene fra Mosul lever i konstant frygt for deres liv og plages af vågne mareridt, siger Red Barnet. (Foto: © AHMAD AL-RUBAYE, Scanpix)

Børn, der er flygtet fra den krigshærgede irakiske by Mosul, er dybt mærkede af den ekstreme vold, der finder sted på grund af kampe mellem irakiske specialstyrker og den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Det viser en ny undersøgelse fra interesseorganisationen Red Barnet.

Undersøgelsen er baseret på samtaler med 65 børn i en lejr for internt fordrevne syd for Mosul.

Børnene lever i konstant frygt for deres liv. De er ude af stand til at udtrykke følelser og plages af livagtige "vågne mareridt".

- De her børn har været igennem ubeskrivelige rædsler, som ingen børn burde opleve, og konsekvensen er tydelig. Selv hvis børnene undslipper i live, efterlades de bange og nedbrudte, siger generalsekretæren for Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, i en pressemeddelelse.

90 procent har mistet nær familie

Red Barnet mener, at indsatsen for psykologisk støtte til børnene og deres forældre er underfinansieret. Derfor opfordrer organisationen FN til at styrke den psykologiske støtte.

- De vil ikke heles i løbet af uger eller måneder. De får brug for støtte i flere år frem, siger Anne-Sophie Dybdal, psykolog for Red Barnet, i pressemeddelelsen.

- Hvis man ikke får behandlet den skade, som toksisk stress påfører hjernen, kan det have livslang betydning for børnenes mentale og psykiske helbred.

Tabet af nær familie og pårørende er den største årsag til børnenes frygt og smerte.

90 procent af børnene har mistet mindst et nært familiemedlem i konflikten.

Børnene fortæller ifølge Red Barnet, at de har overværet familiemedlemmer blive dræbt foran dem. De har blandt andet set døde kroppe og blod i gaderne, og de har oplevet bomber, der har ødelagt deres hjem.

/ritzau/