Red Barnet og Røde Kors om syriske lejre: 'Vi skal også have resten af de danske børn hjem'

To forældreløse børn med dansk baggrund er hentet hjem fra Syrien. Red barnet og Røde Kors vil også have resten hjem.

To forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund, befinder sig lige nu hos franske plejefamilier, efter at de er blevet hentet ud af en flygtningelejr i Nordsyrien, hvor tidligere IS-krigere og deres børn bliver tilbageholdt.

Ifølge det franske udenrigsministerium er alle de evakuerede børn født af krigere fra den militante gruppe Islamisk Stat, og de ankom mandag med fly til Frankrig.

De franske og hollandske myndigheder har indgået en aftale om at få børnene udleveret.

Det er første gang, at børn med dansk baggrund bliver hentet ud fra de overfyldte flygtninglejre i Nordsyrien, hvor tidligere IS-krigere og deres børn bliver tilbageholdt.

Red Barnet: Ikke et sted for børn

Mindst 13 børn og kvinder er registreret som danske i en af flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien, og nu opfordrer Red Barnet og Røde Kors de danske myndigheder til at gøre alt, hvad man kan, for at få alle danskere bragt hjem.

- Det er en rigtig god nyhed, at der nu er to danske børn, der er kommet ud af lejren, siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er simpelten ikke et sted for børn, Børnedødeligheden er ekstrem høj, Der mangler helt basale ting som vand, mad og sundhedspleje, siger hun.

- Vores opfordring er fuldstændig klar: Vi skal have de børn ud, fordi det simpelthen er frygteligt farligt for børn - for mennesker i det hele taget, men særligt for børn - at være i de her lejre, siger Johanne Schmidt-Nielsen fra Red Barnet.

Røde Kors: Forfærdelige forhold

Også Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors, mener, at resten af de danske børn og deres mødre skal hjem.

- Vi har appelleret til ikke blot de danske myndigheder, men til alle lande, der har statsborgere i de her lejre, at man af humanitære årsager - fordi vilkårene er så forfærdelige, som de er - bringer dem hjem hurtigst muligt, siger han.

Røde Kors har netop i denne uge etableret et felthospital tæt på al-Hol-lejren i det nordlige Syrien, hvor mange børn af IS-krigere og kvinder, der har boet i områder kontrolleret af IS, befinder sig.

- Nogen har kaldt det 'Helvede på jorden'. Al-Hol-lejren, hvor der sidder 72.000 kvinder og børn, er bygget til at rumme 20.000 mennesker. Der er hverken telte, senge, mad eller toiletter nok. Vi har underernærede børn, og vi har folk, der trænger til lægehjælp, siger Anders Ladekarl.

Dansk Røde Kors, der har kontakt til danskere i lejren og viderebringer oplysninger til deres pårørende, ønsker ikke at oplyse, hvordan deres sundhedstilstand er. Men mange har ifølge Anders Ladekarl et ønske om at komme tilbage til Danmark og et håb om, at det sker.

- Ligesom alle andre i lejren så er de stærkt traumatiserede efter dels at have været igennem voldsomme krigshandlinger, dels nu at sidde i nogle lejre, hvor de har det rigtigt skidt, fordi de fysiske forhold ganske enkelt er forfærdelige, siger han.

De danske myndigheder vil af hensyn til personfølsomme oplysninger i sagen ikke sige yderligere om de dansk-franske børns baggrund, men oplyser, at man er i tæt kontakt med de danske pårørende.

Video: Flyet med 12 børn, heraf to med dansk baggrund, ankom mandag til Frankrig.

FacebookTwitter