'Red jer selv': Rusland vil evakuere borgere fra Kherson

Ukraine afviser anklager om angreb mod civile i besat område.

Det russiske flag vajer over lokalregeringens bygning i Kherson By. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Indbyggerne i den ukrainske region Kherson, som russisk militær delvist har besat, modtog i dag en indtrængende appel.

I en video på det sociale medie Telegram bad Ruslands øverste repræsentant i Kherson borgerne i regionen om at "redde sig selv" og tage til mere sikre regioner i Rusland.

- Hver dag bliver byer i Kherson-regionen udsat for missilangreb, sagde guvernør Vladimir Saldo, skriver Reuters.

- Som sådan har ledelsen af Kherson-administrationen besluttet at give Kherson-familier mulighed for at rejse til andre regioner af Rusland for at hvile og studere.

Vladimir Saldo (længst til venstre) fejrer annekteringen af fire ukrainske regioner sammen med kollegaer og præsident Putin i Moskva. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)

Budskabet blev dog straks mudret til, da Vladimir Saldos egen næstkommanderende i en udtalelse afviste, at der var en evakuering af Kherson.

Gratis indkvartering

Opfordringen fra guvernøren blev dog senere bakket op af Ruslands vicepremierminister, Marat Khusnullin, på russisk stats-tv, skriver BBC.

- Vi vil udstyre alle med gratis indkvartering og alle fornødenheder, sagde Marat Khusnullin.

Ukraine afviser beskyldningerne om, at landet bomber sin egen civilbefolkning i de områder, som Rusland har besat.

Her er de fire regioner, hvor der har været såkaldte folkeafstemninger. (© DR Grafik: Natalie Nystad)

Kherson er en af fire ukrainske regioner, som Rusland siger, at de har annekteret efter særdeles tvivlsomme folkeafstemninger i september. Rusland kontrollerer ingen af de fire regioner fuldstændigt.

Udsat position

I slutningen af august indledte Ukraines militær en modoffensiv i Kherson, og i oktober har ukrainerne tilbageerobret store landområder i regionen.

Byen Kherson ved Dnipro-floden har særlig stor betydning for Rusland. Det er nemlig den eneste provinshovedstad, som man har erobret siden invasionen begyndte i februar.

Det russiske militær har samlet flere tusinde af sine bedste soldater ved byen. Men de befinder sig i en udsat position, fordi deres forsyninger skal krydse Dnipro-floden. Den er flere kilometer lang og har få overgange.