Redaktør: Ophævelse af forbud er kæmpe fjer i hatten for Berlusconi

Selvom alderen og meningsmålingerne ikke taler til Silvio Berlusconis fordel, så vil han formentlig ikke forlade italiensk politik lige foreløbig.

81-årige Silvio Berlusconi har haft forbud mod at opstille til et politisk embede siden 2013. (Foto: ALESSANDRO BIANCHI © Scanpix)

Silvio Berlusconi kan igen stille op til et politisk embede. Det slog en domstol i Milano tidligere i dag fast.

Forbuddet blev nedsat i 2013, efter at den tidligere premierminister blev dømt for skattesvig men er blevet ophævet et år før tid på grund af "god opførsel".

Berlusconi har tidligere forsøgt at få EU's Menneskerettighedsdomstol til at ophæve forbuddet, og at det nu er sket i en italiensk domstol er en kæmpe fjer i hatten for ham.

Det fortæller udlandsredaktør og tidligere korrespondent i Italien for DR Nyheder, Niels Kvale.

- Han har ventet på det her i årevis, lige siden han fik forbuddet, og det betyder alverden for ham, at han nu igen er valgbar.

- Der er heller ingen tvivl om, at det meget dårlige valgresultat, som hans parti, Forza Italia, fik ved valget den 4. marts, det læser Berlusconi som et resultat af, at han ikke kunne være kandidat, men blot blev nødt til at pege på en anden som premierminister.

Mindre modvilje mod nyvalg

Siden den 4. marts har to de største partier, Femstjernebevægelsen og Lega, forsøgt at finde frem til en regeringskoalition. Berlusconis eget parti, som han førte kampagne for, men ikke var kandidat for, Forza Italia, fik som sagt et ringe valgresultat.

Derfor kommer det heller ikke til at spille en rolle i de regeringsforhandlinger, der kører mellem Femstjernebevægelsen og Lega – hvis de altså lykkes.

Hvis de derimod mislykkes, skal der være nyvalg, og dér vil det gøre en forskel - i hvert fald for Berlusconi.

- De vil gøre, at hans modvilje mod et nyvalg vil være mindsket. Men samtidig har han også læst meningsmålingerne, der indtil videre har peget på, at hans parti vil gå kraftigt tilbage og miste mange stemmer til Lega, hvis der kommer et valg nu og her.

- Men det er klart, at han vil stå styrket i forhold til et nyvalg, sammenlignet med hvad han gjorde i går, men det er ikke det samme som, at han står og drømmer om et hurtigt valg.

Masser af politisk liv

Selvom meningsmålingerne ikke taler til Berlusconis fordel i disse dage, så er der formentlig masser af politisk liv tilbage i Italiens tidligere premierminister, vurderer Niels Kvale.

- Han vil formentlig, så længe han overhovedet kan gøre en forskel, være at finde i Italiens politiske liv.

- Han har ikke tænkt sig at trække sig, også fordi Berlusconi er i politik, ikke bare fordi han vil forandre noget, måske tværtimod, men fordi han har nogle interesser, han vil beskytte – ikke mindst sine store forretningsinteresser, som er den eneste røde tråd, der har været i Berlusconis politiske liv: At forsvare sin kæmpestore milliardforretning.

Facebook
Twitter