Redningsmand samlede seks lig op fra Den Engelske Kanal: 'Det var virkelig, virkelig chokerende'

Redningsfolk, demonstranter og hjælpeorganisationer reagerer på den tragiske drukneulykke i Den Engelske Kanal, hvor 27 migranter i går mistede livet.

- Det var dramatisk på havet. Der var kroppe, der flød rundt. Det var virkelig, virkelig chokerende.

Det fortæller franskmanden Charles Devos, som er regionschef i den frivillige franske redningstjeneste SNSM, til den britiske tv-station Sky. Han er også en af de redningsfolk, der i går forsøgte at hjælpe til ved en fatal ulykke i Den Engelske Kanal.

Klemt sammen i en gummibåd havde en flok migranter taget turen over kanalen. De ville til England fra kysten ved den franske havneby Calais.

27 personer mistede livet i det kolde vand, heriblandt flere kvinder og børn. Det er den ulykke med flest dødsfald i Den Engelske Kanal, siden man begyndte at opgøre dødstallene i 2014, fortæller Den Internationale Organisation for Migration til BBC.

- Vi fik seks mennesker ombord. Allesammen døde, fortæller Charles Devos. Han beskriver også, hvordan en af de omkomne var en gravid kvinde, og en anden en ung mand i 18-20-års-alderen.

Det var meget, meget chokerende, fortæller franskmanden Charles Devos om sin oplevelse på Den Engelske Kanal i går, hvor han var med til at samle druknede migranter op af vandet. (Foto: Screenshot fra optagelse af Sky UK).

Ikke kun de frivillige redningsfolk fra SNSM deltog i aktionen. Også fiskere i området blev tilkaldt.

- Jeg fik en indberetning om, at der muligvis var 15 personer i vandet, fordi en gummibåd var sunket, fortæller den britiske fisker Matt Coker til Independent Television News.

- Jeg hørte den franske kystvagt bede alle både i nærheden om at sejle mod det område for at hjælpe med eftersøgningsindsatsen. Men desværre var den (gummibåden, red.) sunket i et område, hvor der ikke var så mange både, fortsætter Matt Coker.

Kun to passagerer på båden overlede, lyder det i dag fra Frankrigs indenrigsminister, Gérald Darmanin, ifølge BBC.

'Du har blod på hænderne'

I går aftes samledes en flok borgere i Calais. Mens ligvogne kørte flere af de omkomne migranter væk, tændte de stearinlys og protesterede over ulykken. En i gruppen holdt et skilt med teksten: 'Hvor mange døde skal der til?'

- Ja, jeg er berørt, selvfølgelig er jeg berørt. Altså folk dør. Det her er menneskeliv, lød det fra en af de fremmødte, Hugo Ouahioune, der er borger i Calais. Det sagde han til AFPTV.

Badet i blå blink fra flere politibiler på stedet, råbte gruppen i kor:

'Darmanin. Morder. Du har blod på hænderne' med hentydning til indenrigsministeren Gérald Darmanin.

- Det er alvorligt, det gør mig vred. Det er ikke normalt, at sådan noget sker. Og det er ikke normalt, at det er her, vi i dag er på det politiske plan, sagde Mehdi Dimpre, der også bor i Calais.

Mehdi Dimpre var en af de borgere i Calais, der i går samledes for at demonstrere og tænde lys for de omkomne migranter. (Foto: Screenshot fra optagelse af AFPTV)

Hjælpeorganisationer råber op

Flere hjælpeorganisationer har reageret på den tragiske ulykke i Den Engelske Kanal.

Blandet andet Tim Naor-Hilton, der er administrerende direktør for den britiske velgørenhedsorganisation Refugee Action.

Han retter i dag kritik mod den britiske regering:

- Vi er ikke optimistiske omkring, at regeringen vil bevæge sig væk fra sin nuværende position, hvor de promoverer en politik, der straffer folk frem for at beskytte dem, siger han i et interview til Sky.

Han mener, man bør se på migranterne med mere medmenneskelighed.

- Det her er desperate mennesker, der er tvunget til at få hjælp af kriminelle, fordi de ikke har et alternativ. Det er mennesker, der flygter fra forfølgelse og overtrædelser af menneskerettigheder, siger Tim Naor-Hilton. Han mener, tragedien i går bør være et nationalt 'skammens øjeblik'.

Også den franske hjælpeorganisation UTOPIA56 reagerer i dag på ulykken. De råber på mere hjælp til migranterne.

Det udtrykker koordinatoren for UTOPIA65 i Calais, Margeurite Combes, her: