Reform kan spare USA for mange udgifter

Får præsident Barack Obama sin sundhedsreform vedtaget, vil USA spare tusinder af milliarder kroner over de næste 20 år, viser uafhængig beregning.

Kongressen i USA stemmer formodentlig i weekenden om Obama's sundhedsreform. Går den igennem kan landet spare mange tusind milliarder kroner på sigt, viser nye beregninger. (Foto: Katrine Nielsen © DR)

I løbet af nogle få dage skal USA's kongres tage stilling til den største reform i flere årtier, og der er rigtig mange milliarder at spare, siger den demokratiske leder Steny Hoyer, som har fået tallene fra uafhængige økonomer.

550 milliader at spare

Det er Kongressens budgetkontor, der er uafhængig af de politiske partier, som har beregnet, at USA med præsident Barack Obamas sundhedsreform sparer knap 550 milliarder kroner over de næste 10 år. Den demokratiske leder´i Repræsentanternes Hus, Hoyer, har fået tallene, inden budgetkontoret senere i aften (torsdag) offentliggør beregningen.

Forslaget, som Kongressen formentlig stemmer om i weekenden, vil de næstfølgende 10 år spare USA for yderligere 5500 milliarder kroner.

Splittet USA

Sundhedsreformen har splittet USA. Republikanerne står fuldstændig samlet i deres afvisning og siger, at det vil være for kostbart og gøre amerikanerne usikre på deres rettigheder.

Obama siger, det er nødvendigt for at give 31 millioner amerikanere, der er uforsikrede, en sygesikring. Samtidig siger han, det vil stoppe forsikringsselskabernes udplyndring af amerikanerne og give amerikanske borgere garanti for, at de ikke vilkårligt smides ud af forsikringsselskaberne.

Spændende afstemning

Obama behøver næsten alle demokratiske kongresmedlemmer for at få reformen vedtaget, og han har de sidste dage talt med de tvivlende og ført kampagne for sin reform rundt om i landet.

Senest gav han et interview til tv-stationen Fox News for at plædere for sin reform. Præsidenten har ellers holdt sig langt væk fra Fox News, der formelt er en nyhedskanal, men som Det Hvide Hus betragter som propagandakanal for Det Republikanske Parti.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk