Regeringen er klar til at hente fireårig pige hjem fra syrisk fangelejr - uden mor og bror

Fireårig pige med PTSD falder inden for regeringens rammer for "medicinsk evakuering".

Al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien. (Foto: © Michael S. Lund.)

En fireårig pige er så syg, at de danske myndigheder nu tilbyder at evakuere hende fra al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien.

Men den fireårig piges afhængighedsforhold til moren er ikke af en sådan karakter, at det påtvinger, at moren kommer med hjem.

Sådan lyder konklusionen i en afgørelse, som DR Nyheder har læst, som Udenrigsministeriet er kommet frem til om evakuering af en fireårig pige, der lider af posttraumatisk stressforstyrrelse - PTSD, fra fangelejren al-Roj i det nordøstlige Syrien.

Udgangspunktet for tilbuddet om evakuering er, at pigen har det bedre i Danmark. Men det kan kun ske, hvis moren samtykker til adskillelse fra pigen, så pigen kan komme i behandling i Danmark.

- Det er en nederdrægtig beslutning. Jeg er rødglødende, siger familiens advokat Knud Foldschack:

- Jeg har aldrig nogensinde i mine 40 år som advokat set så lavt niveau i en offentlig skrivelse, hvor man slet ikke forholder sig til sagens centrale element som er barnets rettigheder.

Af afgørelsen fremgår det også, at regeringen heller ikke planlægger at hjemtage pigens seksårige bror. Han er ikke hendes biologiske bror, men blev adopteret som spæd.

DR mødte denne måned moren til den fireårige pige i al-Roj-lejren i det nordlige Syrien, mens pigen og hendes bror blev passet af en anden kvinde. På lejrens kontor fortalte moren, at den fireårige hurtigt bliver stresset og ked af det.

Moren ønskede ikke at give et egentligt interview, men gik med til at svare på, hvad hun mener om, at hendes børn hjemtages uden hende.

- De (børnene, red.) har kun haft mig som person, og ikke far- eller mormor eller moster. Det er kun mig, så bare lidt adskillelse, og de vil få det skidt.

- Så du vi ikke gå med til det?

- Nej, jeg tror virkeligt, det vil ødelægge dem, sagde hun.

Syg med PTSD

Derudover vil det ifølge de sagkyndige "være traumatiserende for pigen, hvis hun adskilles fra sin mor."

- Man anerkender, at pigen er meget syg, men mener ikke, at det er ulovligt at spørge til morens samtykke om at sende pigen alene hjem. Man finder ikke, at afhængighedsforholdet til moren er af en sådan karakter, at det kræver, at moren kommer hjem. Man mener ikke, at man har en forpligtelse over for moren, da hun har vendt Danmark ryggen, siger Knud Foldschak nu.

Også Endhedslistens Rosa Lund mener, at det er bekymrende, at regeringen nu har besluttet at evakuere pigen uden hendes mor.

- Der står jo i den lægefaglige vurdering, at hun vil få det værre, hvis hun bliver adskilt fra sin mor. Det vil være imod barnets bedste ikke at blive hjemtaget sammen med sin mor, siger hun.

Ville hurtigt hjem

Ifølge kvindens mor ringede hun hurtigt hjem, fordi hun havde fortrudt.

- Jeg ville bare væk. Det var ikke, som jeg havde forestillet mig, har kvinden sagt til DR Nyheder.

I 2015, mens hun levede under IS-kontrol, blev hun gift med en udenlandsk mand, som siden blev dræbt. De to fik sammen den nu fireårige pige. Broren, der i dag er seks år, adopterede kvinden som spæd.

I 2017 forsøgte hun at flygte ud af IS' områder mod Tyrkiet via en smugler.

Men som det skete for mange andre, der forsøgte at flygte på det tidspunkt, overgav smugleren hende og børnene til koalitionens allierede kurdiske styrker, der fængslede dem i otte måneder.

Siden har de nu på tredje år været spærret inde i al-Roj og er blandt de mindst 160 personer, som, Politiets Efterretningstjeneste vurderer, er rejst fra Danmark til Syrien og Irak siden 2012 for at tilslutte sig militante islamistiske grupper.

Af PET's seneste trusselsvurdering fremgår det, at det er usandsynligt, at danske børn i to syriske fangelejre udgør en trussel mod Danmark. Men jo længere tid de bliver i lejrene, jo større er risikoen for, at de bliver påvirket i den forkerte retning.

Om deres mødre står der både, at de "kan udgøre en trussel for Danmark og danske interesser" og "en persons udrejse til en konfliktzone for at støtte en militant islamistisk dagsorden betyder dog ikke nødvendigvis, at personen udgør en terrortrussel mod Danmark eller danske interesser i udlandet."

På vej ud af et samråd siger underigsminister Jeppe Kofod (S), at han godt kan forstår interessen for fremmedkrigere og deres børn, men:

- Jeg kan ikke gå ind i konkrete sager, personsager, og det er velkendt, hvad regeringens linje er. Der kan være ekstraordinære tilfælde, hvor vi vurderer, at et barn skal evakueres med morens samtykke. Men jeg kommer ikke til at gå ind i konkrete sager.

Pigen, hendes brors og hendes mors identiteter er DR Nyheder bekendt.