Regerings svar på zika-aborter: Bliv ikke gravid de næste to år

Afholdenhed skal sikre mod fødselsdefekter som følge af zika-virussen i El Salvador - men for de fattige kvinder er hverken prævention eller abort en mulighed.

Guadalupe Andalas (t.v.) blev idømt 30 års fængsel, da hun fødte et dødfødt barn som resultat af en voldtægt. (Foto: Jesper Nyelander © DR Nyheder)

I El Salvador er abort kriminelt.

Otte års fængsel kan det koste at få en abort. Føder en kvinde et dødfødt barn, risikerer hun at blive anklaget for mord.

Nu sætter spredningen af den frygtede zika-virus i landet både kvinder og lovgivning under pres.

Af frygt for virussen og dens potentielle konsekvenser for fostrene hos de kvinder, der bliver smittet, opfordrer regeringen nu kvinder til ikke at blive gravide de næste to år, indtil der er fundet en vaccine.

Men hvordan undgår man at blive gravid, når man ikke kan få prævention, og når abort giver fængsel? I El Salvador satser regeringen på afholdenhed.

- Vi anbefaler det med al vores vægt, for i El Salvador har vi ikke prævention. Vi har familieplanlægning og information, så parret kan beslutte sig, siger landets sundhedsminister, Violeta Menjivar.

Teori og praksis

Står det til den evangeliske kirke skal forbuddet mod abort håndhæves endnu hårdere.

For i praksis gælder loven kun for landets fattige kvinder, fortæller pastoren Edgar Lopez Bertrand Jr.

- Det rammer først og fremmest de fattige, og det er uretfærdigt. Fattige mennesker bliver sendt i fængsel for abort.

- Rige i El Salvador kan få så mange aborter, de ønsker, og de bliver ikke retsforfulgt, og det er forkert, siger han.

Med andre ord: Guds ord – og dermed lovens ord gælder nok for alle i teorien, men i praksis kan de rige i El Salvador købe sig til en diskret abort på en privat klinik, mens det store fattige flertal må tage straffen.

Ikke i Guds navn

Den evangeliske kirke, hvis præsters ord bærer stor politisk magt i El Salvador, holder fast i, at abort ikke kan være svaret på truslen fra zika. Heller ikke selvom en scanning viser, at fosteret er misdannet, lyder det fra Edgar Lopez Bertrand Jr.

- Jeg vil aldrig foreslå en abort, for ifølge Biblen er vi de eneste skabninger, der er skabt i Guds billede. Så hvad er det, jeg gør, hvis jeg dræber et barn på tre, seks, 11 uger – fordi jeg ikke kan lide den måde, han bliver født på? Det kan ikke være rigtigt.

- Zika bekymrer os. Vi bør udsætte at få børn? Fint. Men abort? Det er som at sige, at hvis jeg dræber alle fattige mennesker, så udrydder jeg fattigdom. Det vil aldrig ske. Præcis som med zika.

Pastor Edgar Lopez Bertrand Jr. og hans menighed. (Foto: Jesper Nyelander © DR Nyheder)

Hvis jeg havde været rig

En af de kvinder, der har mærket El Salvadors stramme abortlovgivning på egen krop, er den nu 26-årige Guadalupe Andala.

Da hun var kun 17 år blev hun gravid som følge af en voldtægt. Ni måneder senere fødte hun et dødfødt barn - og blev efterfølgende idømt 30 års fængsel for mord.

I dag er hun 26 år og på fri fod, men kun fordi hendes appelsag gik igennem samtlige retsindstandser for til sidst at ende i parlamentet – inden hun endelig efter syv år slap ud af fængslet.

Guadalupe Andalas (Foto: Jesper Nyelander © DR Nyheder)

Guadalupe er én af de få succeshistorier, fordi det lykkedes at få hendes dom omstødt. 24 andre kvinder afsoner lige nu lige så lange straffe for at have tabt deres barn under graviditeten.

Guadalupe Andala er ikke i tvivl om, at hendes liv havde set anderledes ud, hvis hun havde været en rig kvinde.

- Hvis jeg havde været rig, så havde jeg ikke været i fængsel, siger den 26-årige kvinde, som i dag er mor til en lille dreng.

Du kan se meget mere om kampen mod zika, når Horisont i aften sætter fokus på epidemien i El Salvador. Det er på DR1 klokken 21.55.

Kampen mod zika

  • Det vigtigste våben i kampen mod zika er indtil videre gift.

  • De myg, som bærer zika-virus har i de seneste måneder spredt sig fra Brasilien til stort set hele Latinamerika.

  • De fleste raske mennesker vil opleve zika som en omgang influenza.

  • Men for gravide og deres ufødte fostre kan det være langt mere alvorligt – derfor har WHO – verdenssundhedsorganisationen - slået alarm.

Facebook
Twitter