Regeringstoppen besøger Flyvestation Skrydstrup, mens Ukraine slår fast, at F16-træningen er begyndt

Senere i dag besøger statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren Flyvestation Skrydstrup, hvor de danske kampfly holder til.

Ifølge Ukraines forsvarsminister er træningen af ukrainske piloter i F-16-kampfly allerede begyndt. Det er Danmark og Holland, der står i spidsen for oplæringen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ukrainske piloter er nu kommet i gang med at modtage træning i F-16-kampfly. Det siger Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov.

I et interview med tv-stationen Kanal 24, som værten Andriana Kucher har delt på YouTube, forklarer Reznikov, at træningen af ukrainske piloter, ingeniører og teknikere allerede er begyndt visse steder.

- Hvad træningsprogrammet inkluderer, hvorhenne og hvor meget, kan jeg ikke fortælle, siger forsvarsministeren.

Danmark har sammen med Holland lovet at stå i spidsen for træningen af de ukrainske piloter, og så sent som i torsdags gav USA grønt lys til, at danske og hollandske F-16-fly kan doneres til Ukraine.

Flyene er amerikansk producerede, og derfor kræver det tilladelse fra USA, hvis de skal doneres videre.

Akkurat som med de tysk-producerede Leopard-kampvogne, der krævede en eksportlicens fra Tyskland, før de kunne doneres til Ukraine.

Det kan få stor betydning for krigen, hvis Ukraine får kampfly som F-16. Hvordan kan du se i en explainer herunder.

Ukraine ønsker kampfly

I Danmark er F-16-flyene på vej på pension, men for Ukraine vil de sofistikerede, amerikansk-producerede kampfly være en mærkbar opgradering af luftforsvaret.

Ukrainerne har i lang tid efterspurgt netop kampfly for bedre at kunne udfordre Ruslands overlegenhed i luftrummet.

Så sent som i går bragte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, igen temaet om kampfly op, da han besøgte den svenske statsminister, Ulf Kristersson.

Under besøget indgik Zelenskyj og Kristersson blandt andet en aftale om produktion af det svenske kampkøretøj CV-90, der fremover også skal foregå lokalt i Ukraine.

- Vi talte også om en anden stærk, svensk maskine: Gripen-kampfly. Jeg er sikker på, at de kampfly kan sikre vores frihed endnu bedre. Prøveflyvninger af Gripen med deltagelse af ukrainske piloter er allerede begyndt.

- I dag diskuterede vi i detaljer de fremtidige skridt i forhold til muligheden for at åbne emnet om at modtage svenske Gripen, siger Volodymyr Zelenskyj.

Træning i Skrydstrup

Tidligere har forsvarsministeren oplyst, at træning af det ukrainske luftvåben i anvendelsen af F-16-kampflyene skal begynde i Danmark her i august.

- Det er helt afgørende, at ukrainerne får mulighed for at forsvare deres luftrum, sagde den dengang fungerende danske forsvarsminister, Troels Lund Poulsen.

- Første skridt er at træne ukrainerne i at kunne flyve, servicere og vedligeholde F-16 fly på et basalt taktisk og teknisk niveau.

Det skal foregå på Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland, som i dag får besøg af statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Jakob Elleman-Jensen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Det er endnu ikke meldt ud, hvad formålet med besøget er.

Også Kronprinsesse Mary besøger Sønderjylland i dag. I eftermiddag deltager hun i en dansk-ukrainsk gudstjeneste i Haderslev Domkirke.