Regeringstro iranere flager med ayatollahen og råber slagord mod USA

Demonstrationerne mod styret er nu blevet slået ned, lyder det fra Irans Revolutionsgarde.

Demonstrationerne til fordel for det iranske styre vil ifølge iranske medier fortsætte torsdag og fredag. (Foto: handout © Scanpix)

Tusindvis af regeringstro demonstranter har dagen igennem været på gaderne rundt om i Iran for at vise deres støtte til præsident Hassan Rouhani og hans regering.

Det sker, efter at tusinder af iranere i den seneste uge har protesteret mod netop regeringen, men også mod landets dårlige økonomi, de stigende priser og korruptionen i landet.

Ifølge Irans engelsksprogede nyhedskanal Press TV, der er tilknyttet det statsejede nyhedsbureau IRIB, har der været demonstranter, der støtter Irans styre, været på gaden i seks forskellige byer.

- Iranere fra alle samfundslag er gået på gaden i adskillige byer for at forny deres loyalitet over for det islamiske etablissement og for at fordømme den seneste bølge af dødelig vold, der har fundet sted i nogle områder, skriver Press TV på sin hjemmeside.

Her bliver der også vist videooptagelser af iranere, som med bannere, iranske flag og billeder af landets øverste leder, ayatollah Ali Khameni, marcherer igennem byerne for at vise deres støtte til styret, der har siddet urørligt på magten i det mellemøstlige land siden den islamiske revolution i 1979.

Derudover bliver der råbt slagord mod både USA og Israel, som ifølge nyhedskanalen har ”hilst uroen velkommen og udtrykt deres støtte til optøjerne”.

Demonstrationerne vil fortsætte både torsdag og fredag i blandt andet hovedstaden, Teheran.

Bred kritik af Iran

De regeringskritiske demonstrationer begyndte torsdag i sidste uge i landets næststørste by, Mashad.

De spredte sig efterfølgende til resten af landet heriblandt Teheran, og 22 personer har ifølge landets myndigheder mistet livet som følge af demonstrationerne.

Kritikken har især været målrettet det iranske styre samt landets økonomi, der fortsat har det dårligt, selvom en række af de internationale sanktioner mod landet er blevet hævet i kølvandet på atomaftalen med blandt andet USA.

Men korruptionen i det iranske samfund samt Irans indblanding i resten af Mellemøsten er også blevet kritiseret af de iranere, der har deltaget i de største demonstrationer i landet siden den såkaldte ”grønne revolution” i 2009.

Revolutionsgarde: "Oprørsånd" slået ned

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange bakket op om demonstrationerne.

Senest i et tweet her til eftermiddag, hvor han roser iranernes kamp mod det, som han betegner som "deres korrupte regering".

- Når tiden er inde, vil I se stor opbakning fra USA, skriver præsidenten, der længe har været en skarp kritiker af det iranske præstestyre.

Den amerikanske regering opfordrede i går til et hastemøde i FN om situationen i Iran.

Spørgsmålet er dog, hvor længe demonstrationerne vil fortsætte. Ifølge BBC har der natten igennem været færre meldinger om demonstrationer i Iran.

Nyhedsstationen understreger dog, at det er svært at få be- eller afkræftet oplysninger fra Iran, da myndighederne eksempelvis har valgt at lukke ned for sociale medier som Instagram, som iranere ellers har brugt til at kommunikere med omverdenen.

Derudover har lederen af Irans Revolutiongarde, general Mohammad Ali Jafari, her til eftermiddag meddelt ifølge BBC, at "tilskyndelserne til oprør" nu er blevet slået ned i landet.

Han understreger samtidig, at demonstrationerne ifølge myndighedernes egne tal ikke har været omfattende.

- Der var maksimalt 1.500 personer på hvert sted, og det samlede antal af problemmagere oversteg ikke 15.000 på landsplan.

Billeder fra iransk stats-tv har i dag vist tusindvis af iranere, der har demonstreret til fordel for styret. (Foto: ho © Scanpix)
Facebook
Twitter