Regn og kæmpehagl i Australien er en lettelse - men giver nye problemer

Nu er der risiko for mudderskred i det brandhærgede land.

Endelig kom regnen i Australien.

I nogle af de områder, der er ramt af de værste naturbrande i flere årtier, plasker regnen nu ned og har givet hårdtarbejdende brandmænd håb om et pusterum.

- Selvom regnen ikke kan slukke alle brandene, vil den helt sikkert kunne inddæmme en del, skriver brandmyndighederne i den sydøstlige delstat New South Wales.

Men uvejret bringer ikke kun lettelse med sig.

Det australske meteorologiske institut, BOM, har udsendt en advarsel om, at voldsom regn, store hagl og et kraftigt tordenvejr kan flytte aske, jord, træer og klippestykker rundt i de brandhærgede områder.

Advarslen dækker store dele af den sydøstlige delstat New South Wales, men går uden om storbyen Sydney.

Meteorologerne er også usikre på, om de kommende dages regn vil falde der, hvor der er allermest brug for den, skriver det australske nyhedsmedie ABC.

En af mange australiere, der har mistet sit hjem: Ken Stewart står foran sit nedbrændte hus i Budgong i New South Wales. (Foto: Saeed Khan © Scanpix)

'Mentalt begynder det at lette nu'

I delstaten Victoria, hvor Melbourne ligger, har myndighederne delt billeder af de ødelæggelser, som stormvejret allerede har bragt med sig, heriblandt et jordfaldshul på fire meter.

Myndighederne er også bekymret for, om de store vandmasser vil føre til jordskred i Australien, der også har været plaget af tørke gennem flere år.

2019 blev det varmeste og tørreste år nogensinde i landet.

Nogle steder er jorden så tør, at den ikke kan absorbere vandet; andre steder er vegetationen brændt så meget ned, at den heller ikke kan tage fra som normalt, når der kommer regn.

Men det våde vejr giver indtil videre nogle australiere håb.

- Den har været længe undervejs. Vi har haft tre års tørke. Mentalt begynder det at lette nu. Man kan se lys forude igen, siger landmand Doug Robertson til ABC.

Meteorologerne regner med mellem 30 og 80 millimeter regn i nogle områder frem mod søndag.

Danske brandmænd rejser til Australien i dag

Brandene i Australien har kostet mindst 28 mennesker livet, og alene i New South Wales er omkring 3000 hjem blevet ødelagt.

Derudover vurderer biologer, at op mod en milliard dyr har måttet lade livet i brandene, skriver nyhedsbureauet dpa.

Netop i dag rejser en gruppe frivillige danske brandmænd til Australien, hvor de skal hjælpe til med oprydningsarbejdet efter de enorme skovbrande, som stadig hærger landet.

FacebookTwitter