Regnbueflag og pridemarch i Ungarn midt i bitter strid med EU: 'Det her kan blive historisk'

Mere end 20.000 er i dag på gaden i Budapest for at vise deres støtte til LGBT+-miljøet, efter omstridt lov er blevet vedtaget.

Arrangørerne bag Budapest Pride forventer, at mere end 20.000 i dag vil deltage i prideparaden. (Foto: FERENC ISZA © Ritzau Scanpix)

Der hænger regnbueflag på altanerne, langs gaderne og på vejene i den ungarske hovedstad Budapest.

Lige nu går tusindvis nemlig gennem gadene for at vise deres støtte til LGBT+-miljøet ved årets store prideparade, som arrangørerne forventer, at mere end 20.000 tager del i.

For det er ikke en hvilken som helst parade - og lige nu er der måske mere end nogensinde brug for netop en stor parade, mener arrangørerne med henvisning til den seneste tids debat om en meget omdiskuteret lov, der har testet forholdet mellem den ungarske regering og EU.

Den nationalkonservative Fidesz-regering og premierminister Viktor Orbán har indført en lov, de selv siger, er til for beskytte børn mod pædofili.

Men kritikken har haglet ned over loven fra højstående politikere fra hele EU, der mener, at den diskriminerer LGBT+-personer og er i strid med EU’s grundlæggende værdier. Blandt andet har den danske statsminister, Mette Frederiksen, kaldt den fuldstændig uacceptabel.

Derfor er der i høj grad brug for at afholde pridemarchen netop i dag, siger Johanna Majercsik, der er talsperson for Budapest Pride.

- Vi tror, den her pride kan blive historisk og måske endda den største i Ungarn nogensinde. Der er stor vrede over, hvad der er sket, siger hun.

Den massive kritik af den nye ungarske lovgivning har fået Viktor Orban til at meddele, at der nu vil blive afholdt en afstemning med fem spørgsmål. Heriblandt et spørgsmål om, hvorvidt ungarerne vil acceptere, at "deres børn kan få vist ureguleret medieindhold af en seksuel karakter, der potentielt kan påvirke deres udvikling".

- Spørgsmålene i premierministerens afstemning om beskyttelse af børn er meget transfobiske og homofobiske, og det har skabt stor vrede i vores samfund, og mange vil gerne vise deres støtte, siger Johanna Majercsik.

Samtidig understreger hun dog, at mange i LGBT+-personer dog også er blevet skræmt og planlægger at forlade landet.

Herunder kan du høre, hvem, talsperson Johanna Majercsik mener, deltager i dagens pridemarch:

- Et angreb fra Bruxelles

Premierminister Orban har ikke holdt sig tilbage og har kaldt kritikken af loven for "Bruxelles' angreb mod Ungarn".

- Dér (i den vestlige del af Europa, red.) besøger LGBT+-aktivister børnehaver og skoler og gennemfører seksualundervisning. Det vil de gøre også her i Ungarn, og det er derfor, bureaukraterne i Bruxelles nu truer os. Det er vores børns fremtid, der er på spil, og vi kan ikke lade Bruxelles få sin vilje, lød det fra Orban, da han annoncerede den kommende afstemning med en opfordring til at stemme nej til alle spørgsmålene.

Formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har kaldt lovgivningen for skamfuld og ikke lagt skjul på, at det får konsekvenser, hvis ikke den bliver lavet om. Europa-Parlamentet har i en resolution fordømt den ungarske lov.

Den ungarske premierminister, Viktor Orban, ses her på en plakat ved Budapest Pride. (Foto: FERENC ISZA © Ritzau Scanpix)

Den omstridte lov i Ungarn gør det blandt andet forbudt at portrættere og diskutere temaer omhandlende LGBT+-personer, ligesom den forhindrer, at tv-serier med LGBT+-personer bliver vist på bestemte tidspunkter.

Loven trådte officielt i kraft i begyndelsen af juli, og derfor er det også vigtigt at afholde pridemarchen nu og vigtigt for at vise tilstedeværelsen af LGBT+-personer - også i Ungarn.

Det siger Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

- Lige nu er den særlig vigtig, fordi LGBT+-personer i Ungarn de sidste mange år har oplevet meget restriktiv lovgivning. Og de bliver udsat for forfølgelser fra regeringen i forhold til, at de ikke længere kan adoptere, og der er begrænsninger for, hvad man må sige om LGBT+-personer, siger hun.

"Elsker menneskerettigheder" står der på skiltet ved Budapest Pride, som bliver afholdt i dag i den ungarske hovedstad. (Foto: FERENC ISZA © Ritzau Scanpix)

I løbet af ugen tilkendegav 30 ambassader - heriblandt den danske - og 12 kulturinstitutioner deres støtte til pridemarchen i Budapest. I et åbent brev erklærer de forskellige lande deres støtte til LGBT+-personers lige rettigheder, ytringsfrihed og retten til ikke at blive diskrimineret.

Og støtten er væsentlig for landets LGBT+-personer, fortæller den 37-årige Johanna Majercsik fra Budapest Pride, der også selv bor i byen.

- Jeg er heldig, at jeg bor i Budapest. Jeg har en god løn, og mine kolleger er åbensindede, siger hun og tilføjer, at hun ikke lige umiddelbart gør sig tanker om at forlande Ungarn.

- Men hvis denne her regering igen vinder valget næste år, så vil jeg tænke over det, siger hun.

- Forfærdelig og skadelig

Tamás Dombos, der er bestyrelsesmedlem og projektkoordinator ved Háttér Society, Ungarns største LGBT+-organisation, er glad for at se, at mange er mødt op i Budapests gader for at støtte dagens pride.

- Vi har brug for det, for lever i en tid, hvor vores regering har vendt sig mod os, siger Tamás Dombos til DR.

Ifølge ham føler flere behov for sige fra overfor den nye lov, som han kalder ’regeringens propaganda’.

- Loven er forfærdelig og virkelig skadelig. Den er lavet for at beskytte børn, men gør i virkeligheden det præcis modsatte. Ungdommen bliver totalt efterladt alene uden adgang til materiale, der kan hjælpe dem med at forstå, hvem de er, siger han.

Uden adgang til officiel information om homoseksualitet eller transseksualitet vil det føles som om, man gør noget ulovligt, hvis man som ung ungarer alligevel skulle driste sig til at søge efter det, lyder det.

- De vil føle, at deres identitet ikke er tilladt og skadelig. Det vil have katastrofale følger for deres selvaccept. Vi har set i tidligere årtier, hvor katastrofalt det kan være, når folk efterlades alene og tror, de er de eneste i verden, som har det sådan, siger Tamás Dombos.

Han fortæller ligesom Johanna Majercsik fra Budapest Pride, at Háttér Society oplever et stigende antal LGBT+-person, der planlægger at forlade landet. Der er han dog ikke endnu:

- Jeg regner med at blive hængende og udfordre loven her i landet, men hvem ved, hvad fremtiden bringer, siger han.

30 ambassader og 12 kulturinstitutioner har tilkendegivet deres støtte til pridemarchen i Budapest. REUTERS/Marton Monus (Foto: Marton Monus © Ritzau Scanpix)

Under pres

Sekretariatschefen i LGBT+ Danmark mener, det er vigtigt at sende et tydeligt signal til ungarerne om, at de ikke står alene.

Rundt om i Europa er der stigende pres på LGBT+-personer, blandt andet i EU-landet Polen og i Georgien, hvor man i hovedstaden Tbilisi for tre uger siden blev nødt til at aflyse en ellers planlagt pride-march af sikkerhedshensyn.

Arrangørerne af Tbilisi Prides hovedkvarter blev vandaliseret af højreekstremistiske grupper, og over 50 journalister blev overfaldet ved de store demonstrationer, som blev arrangeret imod priden - en af dem er siden afgået ved døden.

Og det er en bekymrende udvikling, siger sekretariatschef i LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen.

- Vi ser i stigende grad, at der er et pres fra en konservativ højrefløj og religiøse aktører, der begrænser LGBT+-personers muligheder for at være sig selv. Det er udvikling, der skaber stigende bekymring hos os, siger Susanne Branner Jespersen.

Facebook
Twitter