Regnen styrter ned i New Zealand: Fire personer har mistet livet

Nedbøren ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt.

Der er sket omfattende skader flere steder i storbyen Auckland, efter store mængder regn har ramt området.

Et ualmindeligt voldsomt regnvejr er skyllet ind over New Zealand de seneste dage. I landets største by, Auckland, faldt der næsten 25 centimeter regn i går, og der er erklæret undtagelsestilstand i byen.

Indtil videre har fire mennesker mistet livet, og nedbøren ser ikke ud til at stoppe før engang i næste uge. 45 veje i byen er blevet helt eller delvist lukket, og borgerne i Auckland advares nu mod flere regnskyl, skriver NZ Herald.

- Det her er vildere, end vi nogensinde har set. Vi har evakueret folk fra deres tage med helikoptere, og vi har hentet folk i deres biler, som var ved at blive oversvømmet, siger Andrew Clark fra Aucklands beredskab.

  • Massive regnmængder har tvunget et tog af skinnerne i byen Te Puke i New Zealand. (Foto: © DAVID HOLWERDA)
  • Ingen kom til skade i forbindelse med tog-ulykken. (Foto: © DAVID HOLWERDA)
1 / 2

'Bliv hjemme'

New Zealands nye premierminister, Chris Hipkins, fløj i går over Auckland i helikopter. Han beskrev situationen som "hidtil uset". Byen siges, at have modtaget 75 procent af sit sædvanlige sommernedbør på kun 15 timer.

Meteorolog Georgina Griffiths opfordrer i dag indbyggerne i Auckland til at rydde tagrender og fjerne skidt fra kloakdækslerne.

- Vi er sårbare over for enhver form for nedbør lige nu. Regn, der normalt ikke ville give problemer, kan forværre landskred og skabe lokale oversvømmelser, siger hun.

Se nogle af de voldsomme skader i videoen her:

Byens beredskab (AEM) udtaler ifølge BBC, at deres fokus nu er skiftet fra evakueringer til oprydning. Selvom nedbørsmængderne nu er mindre end tidligere, så opfordres indbyggerne til så vidt muligt at blive hjemme.

Fly er igen i luften

En del flyafgange har været aflyst fra Aucklands lufthavn, men ifølge lufthavnens egen hjemmeside er afgange på både indenrigs- og udenrigsfly så småt ved at vende tilbage til normal drift. De opfordrer rejsende til at væbne sig med tålmodighed.

Men det er ikke kun storbyen Auckland, der er hårdt plaget af de store mængder regnvand. Der er også erklæret undtagelsestilstand i Waitomo-distriktet i den østlige del af landet, skriver The Guardian.

En anden region i landet Bay of Plenty kæmper også mod vejrguderne. Her er tusindvis af hjem uden strøm, mens flere hundrede er uden vand i hanerne, oplyser myndighederne.

Flere veje i Auckland er nærmest blevet til floder. (Foto: © Twitter @MonteChristoNZ)