Reiter om Østrigs ny regering: Mærkbart strammere linje overfor udlændinge

Flygtninge og immigranter kommer til at mærke, at Østrig har fået et regeringsparti fra den yderste højrefløj.

Den nye kansler Sebastian Kurz fra Det Østrigske Folkeparti, ÖVP, og vicekansler Heinz-Christian Strache fra Det Østrigske Frihedsparti, FPÖ, har indgået en aftale om danne regering sammen. (Foto: FLORIAN WIESER © Scanpix)

Østrig har fået en ny regering og er nu et af få lande i Vesteuropa med et regeringsparti fra den yderste højrefløj.

Det betyder, at det østrigske folk kan forberede sig på en strengere udlændingepolitik i fremtiden.

- For præcis to måneder siden stemte det østrigske folk. Det tog en klar beslutning om forandring, og den forandring vil vi sammen sikre de næste fem år, sagde den nye forbundskansler Sebastian Kurz fredag.

Med den 31-årige Sebastian Kurz i spidsen som kansler har hans konservative parti, Det Østrigske Folkeparti, ÖVP, indgået en aftale om at danne regering med det højrenationale parti Det Østrigske Frihedsparti, FPÖ.

Frihedspartiet tager tunge ministerposter

Det er 12 år siden, at FPÖ har været en del af den østrigske regering. Men partiet er vendt stærkt tilbage med en lang række tunge poster. Både udenrigs-, indenrigs- og forsvarsministeriet går til det højrenationale parti.

Store forandringer på udlændingeområdet er derfor på vej.

- Det kommer til at betyde en mærkbart skrappere linje i udlændingepolitikken. Det har man lovet i forhold til flygtning og migranter - både indadtil i Østrig og i Europa. Og måske bliver kursen endda skrappere, end mange havde forventet, siger Michael Reiter, DR's Tysklandskorrespondent.

Centrum-venstre-folk bekymrer sig

Ved valget i oktober fik ÖVP 31,6 procent af østrigernes stemmer, mens FPÖ fik 26 procent af stemmerne.

I en del af den østrigske offentlighed er man bekymrede over, at Frihedspartiet får ansvaret for både politiet og militæret.

- Det er særligt centrum-venstre-kommentatorer, der er bekymrede. De anser FPÖ for at være fremmedfjendtligt og potentielt udemokratisk, så de er nervøse for, hvordan FPÖ vil bruge den nyvundne magt, siger Michael Reiter.

Da FPÖ i sin tid kom i regering i 2000, indførte de øvrige EU-lande i en periode sanktioner mod Østrig i protest mod Frihedspartiets politik. Det gjorde de, fordi flere tvivlede på, om partiet spillede efter demokratiet regler.

Selvom den nye regering har lovet store forandringer, kommer Østrigs forhold til EU ikke til at ændre sig synderligt, vurderer Michael Reiter.

- Den vil holde fast i en pro-EU-kurs på trods af FPÖ EU-kritik og -skepsis. Det har Sebastian Kurz forsikret, siger han.

Som kansler for Østrig bliver den 31-årige Sebastian Kurz den yngste regeringsleder i hele Europa.

Den endelige regering præsenteres af Østrigs præsident Alexander Van der Bellen lørdag.

Facebook
Twitter