Reklamer, kyllingevinger og øl for millioner: Super Bowl er kæmpe forretning

Det handler ikke kun om sport, når den store Super Bowl-finale samler millioner af amerikanere foran skærmen natten til mandag.

I år forventes amerikanerne at spise flere end 1,2 milliarder kyllingevinger, over fire millioner pizzaer og de vil drikke omkring 50 millioner kasser øl, når Super Bowl bliver vist natten til mandag dansk tid. (Foto: Rob Carr © Scanpix)

I nat dansk tid vil millioner af amerikanere følge den store Super Bowl-finale på tv.

Det er den profesionelle amerikanske fodbodliga, NFL. der dyster om både trofæ og ære. Det er Super Bowl nummer 49, der bliver spillet i år.

Det første Super Bowl blev spillet den 15. januar 1967 i Los Angeles, Californien. Her besejrede Green Bay Packers Kansas City Chiefs.

Vinderholdets træner hed Vince Lombardi, og da Green Bay Packers også vandt Super Bowl 2, og Lombardi døde i 1970, valgte NFL at opkalde sølvpokalen efter ham. Derfor får vinderholdet Vince Lombardi-trofæet, der har en værdi på cirka 75.000 kroner. Æren overgår naturligvis den værdi.

Men Super Bowl handler nu alligevel i høj grad om penge.

Når Seattle Seahawks og New England Patriots i nat spiller om det prestigefyldte Lombardi-trofæ, kan samtlige spillere på vinderholdet også se frem til cirka 600.000 kroner i bonus. Taberholdets spillere får en trøstepræmie på cirka 350.000 kroner. Hver.

Men Super Bowl er også stedet, hvor verdens dyreste reklamer bliver vist i pausen. Og kampen om at være den mest spektakulære og populære er stor.

Årets reklame fra Budweiser er her.

Sidste år havde firmaet stor succes med historien om venskabet mellem en hundehvalp og en hest. Temaet er i år det samme, men prisen for at få reklamen vist på tv sætter i år rekord med cirka 25 milioner kroner for 30 sekunder.

Super Bowl er også den sportsbegivenhed, der i 2015 vil få flest penge til at skifte hænder i væddemål. Sidste år blev der spillet for over 100 milioner dollar - cirka 660 milioner kroner - og det var rekord. Den bliver formentlig slået i år.

Også fødevareindustrien elsker Super Bowl. I år forventes amerikanerne at spise flere end 1,2 milliarder kyllingevinger, over fire millioner pizzaer og de vil drikke omkring 50 millioner kasser øl.

Sidste år meldte over syv millioner amerikanere sig syge dagen efter Super Bowl, og det betyder millioner af kroner i tabt arbejdsfortjeneste og produktivitet.

Og, nå ja. Hvis man vil se kampen på Phoenix Universitets stadion i Arizona, så koster den billigste billet i år 15.000 kroner og den dyreste 86.000 kroner. Kampen sparkes i gang klokken halv et natten til i morgen, mandag.