Rekordmange briter har drukket sig ihjel under pandemien: 'Det er 9.000 mennesker, som har fået et alt for kort liv'

Antallet af dødsfald er det højeste i næsten 20 år. Flere peger på effekterne af lockdown.

En mand leverer 'pints' direkte til døren under nedlukningen i Nordirland sidste år. Da barer, pubs og restauranter blev lukket, eksploderede salget af alkohol fra butikker. (Foto: Jason Cairnduff)

Fredag 20. marts sidste år blev de britiske fadølshaner lukket, da caféer, barer, pubber og restauranter gik i 'lockdown' for at bremse coronavirus.

Men det tørlagde ikke briterne.

I stedet skød butikssalget af alkohol i vejret, og nu viser opgørelser en voldsom stigning i antallet af briter, der har drukket sig ihjel.

Sidste år døde 8.974 briter af årsager, der var en direkte konsekvens af alkoholmisbrug.

Det er en stigning på 18,6 procent sammenlignet med 2019, og den højeste siden målingerne begyndte i 2001.

Langt de fleste tilfælde handler om leversygdomme, viser den seneste opgørelse fra det nationale kontor for statistik i Storbritannien.

- Det er 9.000 mennesker, som har fået et alt for kort liv, og det er familie og venner, som er blevet efterladt, siger Sarah Schoenberger til DR.

Hun er talsperson for organisationen Alcohol Health Alliance UK, som arbejder for at mindske skaderne fra alkohol i det britiske samfund.

En mand går forbi en lukket pub i London d. 20. marts, 2020. Det var dagen, hvor premierminister Boris Johnson beordrede en lukning af alle serveringssteder. (Foto: HENRY NICHOLLS)

Mellem 2012 og 2019 var antallet, der drak sig ihjel, stabilt, og forfatterne til undersøgelsen skriver, "at det nok vil tage tid", før vi til fulde forstår årsagerne til sidste års voldsomme stigning.

Men flere eksperter og organisationer er ikke i tvivl om, at pandemien og nedlukningen har spillet en afgørende rolle.

Druk i lockdown

En rapport fra de britiske sundhedsmyndigheder viser, at alkoholsalget i supermarkeder og butikker steg med 25 procent sidste år.

Ifølge Sarah Schoenberger tyder alt på, at livet i lockdown har ført til øget skadevirkning fra alkohol.

- Vi har set, at nogle mennesker har reduceret deres alkoholindtag, formentlig for at tage mere vare på deres sundhed, forklarer hun og fortsætter:

- Men vi har også set folk, der har øget deres alkoholindtag, og det er folk, der allerede drikker meget. Det er bekymrende, at de nu drikker endnu mere, siger hun og peger på, at priserne for alkohol i butikkerne er langt billigere end på en pub eller en bar.

En undersøgelse fra marts i år tyder på, at tendensen fortsætter i Storbritannien. Her var briterne på vej igennem deres tredje strenge lockdown, og der blev registreret en stigning i antallet af folk, som drikker "farlige mængder" alkohol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Grænsen for den farlige mængde i Storbritannien er fem flasker vin om ugen for mænd og tre og en halv flasker vin for kvinder.

Advarsel om flere døde

Britiske Channel 4 har besøgt et hospital i Nottingham, som de kalder "frontlinjen i Storbritanniens lockdown-druk-problem".

- Folk, der har drukket til grænsen i social sammenhæng, har taget det til næste niveau. Isolation og dårligt mentalt helbred har bidraget til det, siger Kieran Grant til Channel 4 og forklarer, at alkohol er blevet en krykke, som mange har støttet sig til under pandemien.

Kieran Grant arbejder med misbrugsproblemer i Nottingham, hvor hospitalets leverafdeling advarer om flere dødsfald forude.

- Hvis ikke der bliver gjort noget, så kommer vi til at se den her graf med døde stige og stige, siger leverspecialist og professor Stephen Ryder, til tv-kanalen.

En bartender skænker en fadøl på en pub i London i maj 2021. (Foto: HANNAH MCKAY © Ritzau Scanpix)

Dårligere adgang til behandling

Sarah Schoenberger fra Alcohol Health Alliance understreger, at der er behov for mere forskning og forståelse for tallene.

Men hun er bekymret for, at dårligere adgang til støtte- og behandlingsmuligheder under nedlukningen kan have spillet en rolle.

Da pandemien ramte, lukkede mange behandlingstilbud også og blev i stedet til virtuelle møder - ligesom i resten af samfundet.

- Der har været en bekymring for, at nye folk (misbrugere, red.) ikke har taget imod online-tilbuddene, og der er ikke nok støtte- og behandlingsmuligheder helt generelt i Storbritannien, siger Sarah Schoenberger.

Andre eksperter har peget på frygten for at blive smittet med corona på hospitalet som en mulig forklaring.

- Leversygdomme kræver ofte akut behandling, men folk har måske været bange for at tage på akutafdelingen på grund af virusset, lød det fra Dr. Sadie Boniface til BBC i foråret, da de første tal kom ud.

Hun arbejder på Institut for Alkoholstudier på Kings College i London og peger på et fald i indlagte og folk, der mødte op på akutafdelinger sidste år.

Det er mænd fra de fattigste områder i Storbritannien, som oftest dør af alkoholmisbrug.

Krav om dyrere alkohol

Sarah Schoenberger og Alcohol Health Alliance kræver handling fra den britiske regering. De opfordrer til en ny strategi for alkoholmisbrug.

Blandt andet mener organisationen, at alkohol skal være langt dyrere og mindre tilgængeligt. Samtidig skal der være strengere regler for markedsføring.

- Det ville have en stor virkning, og det ville hjælpe med at redde en masse liv, siger Sarah Schoenberger og påpeger, at hospitalerne har travlt nok med coronavirus allerede.

I et skriftligt svar til DR skriver det britiske sundhedsministerium, at man arbejder på at afhjælpe problemet.

- Arbejdet med at adressere alkoholrelateret sundhedsskade er allerede i fuld gang, skriver ministeriet, og henviser til specialiserede alkoholteams på hospitalerne samt støtte til børn af alkoholikere.