Rekordmange russere dør af covid-19: Nu bliver ældre tilbudt penge for at lade sig vaccinere

Vaccineskepsis og manglende håndhævelse af restriktioner har fatale konsekvenser i Rusland, fortæller korrespondent.

Ambulancer uden for et coronahospital i Moskva i dag. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Ritzau Scanpix)

984.

Så mange russere er det seneste døgn blevet registreret døde som følge af coronavirus.

Det er det højeste antal under hele coronakrisen.

For mens mange lande i blandt andet Europa kan glæde sig over en gradvis retur til hverdagen, så går det den modsatte vej i Rusland, hvor blot 31 procent af befolkningen er færdigvaccineret.

Aldrig før har Rusland registreret så mange dødsfald på et døgn. (© Ourworldindata.org)

Antallet af nye smittetilfælde er stærkt stigende, og i går lød meldingen fra landets sundhedsminister, Mikhail Murasjko, at 235.000 af de 255.000 sengepladser på landets corona-afdelinger nu er optaget, beretter Moscow Times.

De fleste nye coronatilfælde er registreret i den russiske hovedstad, Moskva, hvor kun en tredjedel af byens pensionister har ladet sig vaccinere.

Nu tilbyder byens borgmester så alle over 65 år 900 kroner for at få de ønskede stik.

Moskva prøver med gulerod

Den russiske hovedstad, der er hjem for mindst 13 millioner mennesker, har tidligere gjort sig bemærket for sin brug af pisk under coronakrisen.

I sommer, da Rusland var ramt af sin tredje coronabølge, krævede bystyret nemlig, at offentligt ansatte og personer i servicebranchen skulle være vaccinerede, mens virksomheder skulle sikre sig, at mindst 60 procent af deres ansatte havde fået de krævede stik.

Ifølge myndighederne i Moskva dør en ud af ni borgere over 60 år, der bliver smittet med covid-19. (Foto: Maxim Shemetov © Ritzau Scanpix)

Påbuddet gjaldt omkring to millioner mennesker og menes at være det mest omfattende af sin slags i verden. Det gav inspiration til andre, og ifølge de russiske myndigheder har 38 af Ruslands 85 regioner nu indført vaccinekrav for bestemte kategorier af borgere - herunder ansatte i servicebranchen, skriver Moscow Times.

Det har dog ikke været nok til at få vaccinen udbredt i store dele af befolkningen, hvorfor Rusland ligger i den rigtig tunge ende, når det kommer til vaccineudrulningen.

Men nu tilbydes byens pensionister altså 900 kroner, hvis de lader sig vaccinere.

- Borgmesteren har nok luret, at det ikke hjælper at true de gamle damer med bål og brand. Man er nok nødt til at finde på noget andet, der kan få dem ned i indkøbscentret og få et stik, siger Matilde Kimer, DR's Rusland-korrespondent, som er bosat i netop Moskva.

Hun fortæller, at beløbet svarer til en lille måneds pension, og det derfor kan tænkes, at den kontante bonus kan overbevise pensionister, der i forvejen var på vippen. Tidligere forsøg med både pisk og gulerod har da også tidligere givet små stigninger i vaccinestatistikkerne, siger korrespondenten.

- Men jeg tror ikke, at man får overbevist vaccineskeptikerne, siger korrespondenten.

- Det er ikke, fordi man skal regne med, at man når op på 40 procent inden for den næste par uger.

Officielt har knap 220.000 russere mistet livet som følge af covid-19. De russiske myndigheder kritiseres dog for at underdrive tallet - herunder ved ikke at registrere dødsfaldene som coronarelaterede, hvis de afdøde fejlede andet.

Overdødeligheden i Rusland under pandemien lyder på 660.000, beretter Moscow Times.

Restriktioner bliver ikke ført ud i livet

Matilde Kimer fortæller, at det lader til, at alvoren er ved at gå op for myndighederne i Moskva.

- Især inden for den seneste uge har man virkelig kunnet mærke forskel, fordi der er indsat vagter ved indkøbscentrene, der skal tjekke, om folk rent faktisk har deres masker på, siger korrespondenten, der peger på, at skoler er begyndt at lukke ned i forbindelse med smitteudbrud.

Det er langt fra alle borgere, der overholder de russiske coronarestriktioner om blandt andet mundbind. Som i metroen i Moskva her til morgen. (Foto: Dimitar Dilkoff © Ritzau Scanpix)

Tidligere på ugen åbnede Moskva ligeledes 20 testcentre med gratis kviktest.

- Det er udtryk for, at man ved, at man er hurtigt på vej ned ad bakke, siger Matilde Kimer.

Og det skyldes sandsynligvis en kombination af, at så få russere er vaccinerede og det faktum, at Rusland i sommer fjernede en række coronarestriktioner af hensyn til økonomien, påpeger korrespondenten.

- Man har kunnet samle 40-50.000 mennesker til store arrangementer, fordi der ikke har været begrænsninger for det, siger Matilde Kimer, der fortæller, at der nu er indført et forsamlingsloft igen. Samtidig diskuteres det, om man skal genindføre et coronapas-system for at komme på restaurant og lignende.

Det vakte undren i sommer, at titusinder af fodboldfans kunne se EM-fodbold i Sankt Petersborg, mens en dødelig tredje coronabølge skyllede ind over Rusland. (Foto: Lars Baron © Ritzau Scanpix)

Der er dog en anden væsentlig forklaring bag de store coronaproblemer, mener Matilde Kimer.

- Problemet er, at der sådan set er mange forholdsregler på papiret i forhold til at bære maske, og at man skal være færdigvaccineret for at komme ind forskellige steder. Men der er bare ikke rigtig nogen håndhævelse i praksis. Det tror jeg er en af de helt store medvirkende faktorer til, at smitten stiger så intenst i øjeblikket.

Udbredt vaccineskepsis

Men selv om den har været bredt tilgængelig i Rusland siden starten af i år, så har et flertal af russerne altså undgået den. Og det skyldes blandt andet en skepsis over for de russiske myndigheder, vurderer Matilde Kimer.

- Jeg tror, at der er en generel skepsis over for alt, hvad myndighederne beder folk om at gøre, siger korrespondenten, der kalder det "en nedarvet mistro" over for myndighederne, som går helt tilbage til årtierne med sovjetisk diktatur.

Samtidig er der en udbredt skepsis over for russiskproducerede medicinalvarer af enhver karakter, fortæller hun.

- Selv i disse højpatriotiske tider er det god reklame, når man sælger medicin her, at man kan sige, at det er produceret i udlandet. Det er, fordi folk simpelthen frygter for kvaliteten, når det kommer til den hjemlige produktion.

Derudover har det nok ikke hjulpet, at man fra de russiske myndigheders side har ført smædekampagner mod udenlandske vacciner, siger Matilde Kimer.

- Man har blandt andet kaldt AstraZeneca-vaccinen for abe-vaccinen i lang tid. Den taktik, tror jeg, har haft en boomerang-effekt, hvor det grimme, man har sagt om de udenlandske vacciner, har lagret sig som en generel skepsis hos nogle, siger korrespondenten, som påpeger, at der også i Rusland er dele af befolkningen, som har en generel skepsis over for vacciner.

Facebook
Twitter