Rekordstor europæisk hjælp mobiliseret til bekæmpelse af svenske skovbrande

Otte EU-lande har sendt hjælp til Sverige, mens skovbrande fortsætter med hærge.

En helikopter med vandslukningskurv kæmper mod branden uden for Färila 300 kilometer nord for Stockholm. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Over 340 mennesker, syv helikoptere, 60 køretøjer og syv fly.

Så meget hjælp har EU-lande indtil videre sendt til Sverige for at bekæmpe skovbrandene, som lige nu raser flere steder i landet.

Hjælpen, som kommer fra Danmark, Frankrig, Italien, Tyskland, Litauen, Portugal, Polen og Østrig, er den største EU-indsats mod skovbrande nogensinde, lyder det fra EU-Kommissionen.

- Vi har arbejdet 24/7 for at hjælpe Sverige. Det er vores pligt i et Europa, der beskytter og er tæt på sine borgere. Gennem den seneste uge og weekend er et rekord-niveau af EU-støtte blevet mobiliseret, lyder det fra Christos Stylianides, som er EU-kommissær for humanitær hjælp og krisehåndtering.

Derudover har Norge også sendt 10 helikoptere til nabolandet.

Ifølge EU-lommissæren viser skovbrandene, at klimaforandringer er ægte, og at intet land er immun over for naturkatastofer.

Prioriterer stadig miljøet

Den store hjælp til Sverige er noget uvant for vores naboer. Det er nemlig langt mere normalt, at svenskerne sender folk afsted for at bekæmpe skovbrande andre steder i Europa, beretter det svenske medie SVT.

I øjeblikket raser også skovbrande i Grækenland, hvor mindst 20 er døde efter skovbrande nær Athen.

Indtil videre er skov for omkring 650 millioner kroner brændt i Sverige, lyder det fra de svenske myndigheder, mens omkring 1000 brandfolk forsøger at få bugt med de op mod 40 brande, som piner landet.

I løbet af i dag vil der blandt andet ankomme forstærkninger fra Tyskland.

Trods de store udfordringer med de enorme skovbrande vælger de svenske myndigheder stadig at vægte miljøhensyn, beretter SVT.

Det svenske medie fortæller, at de franske og italienske fly, der hjælper til i Sverige, normalt bruger midler, som får vandet til at sprede sig bedre, hvilket letter slukningsarbejdet.

Myndighederne i Sverige afviser dog at gøre brug af midlerne, da de blandt andet forurener drikkevandet.