Religiøs leder skaber debat i Egypten: 'Flerkoneri er ofte uretfærdigt for kvinder'

Sheik Ahmed al-Tayeb mener, at islam kun i begrænset omfang tillader flerkoneri.

Sheik Ahmed Mohamed el-Tayeb har vakt opsigt med sine udtalelser. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

En af Egyptens højststående muslimske ledere har sat gang i debatten i det nordafrikanske land, efter han gik frem på stats-tv i fredags og gjorde det klart, at monogami - altså det kun at have en partner - er reglen, mens flerkoneri er undtagelsen.

- Dem, der siger, at ægteskabet skal være polygamisk (flerkoneri, red.), tager fejl, sagde Sheik Ahmed al-Tayeb, der er leder af Al-Azhar-institutionen og dermed medansvarlig for religiøse sager i Egypten.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Sheiken, der ses som sunni-islams højeste myndighed, henviste til koranen og understregede, at islam kun i meget begrænset omfang tillader flerkoneri.

- Ofte er det uretfærdigt for kvinder og børn. Og hvis der ikke er retfærdighed, er det forbudt at have mere end en kone, sagde han.

Samtidig mener han, at Egypten bør kigge på at modernisere tilgangen til kvinde-spørgsmål, således at man ikke forsømmer halvdelen af samfundet.

Både støtte og modstand

Ifølge AP tillader islam mænd at tage op til fire koner, hvis de behandles ligeværdigt. Sheik Ahmed al-Tayeb mener dog, at det skyldes manglende viden om koranen og profeten, når det bliver gjort til normen med flere koner.

Sheik Ahmed al-Tayeb mødtes i februar med pave Frans til et religiøst topmøde i Abu Dhabi. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

I Egypten skal en mand gøre sin kone eller koner opmærksomme på det, hvis han ønsker at gifte sig med en mere. Hun eller de har derefter ret til at anmode om en skilsmisse.

Sheikens udmelding har vakt opsigt i Egypten og startet en intens debat på sociale medier. Flere - heriblandt andre imamer - hilser budskabet velkommen og ønsker et reelt forbud mod flerkoneri.

I de mere fundamentalistiske kredse er der dog modstand, og her opfordrer folk i stedet til, at mænd gifter sig med mere end en kvinde.

Nogle mener endda, at det er godt for kvinderne med flerkoneri, og at det er løsningen på flere sociale problemer.

Efter de voldsomme reaktioner følte Al-Azhar-institutionen sig lørdag nødsaget til at gå ud og konkretisere Sheik Ahmed al-Tayebs standpunkt. Her blev det understreget, at sheihen ikke går ind for et reelt forbud mod flerkoneri.

Flerkoneri er ifølge AP tilladt i de fleste arabiske og muslimske lande, mens det dog ikke er særligt udbredt. Flerkoneri er ulovligt i Tunesien og Tyrkiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk