Religiøse optøjer i Indiens hovedstad: Mindst 21 dræbt

New Delhi er ramt af de værste uroligheder i årtier, hvor hinduer og muslimer kæmper i gaderne.

Voldsomme uroligheder i den indiske hovedstad, New Delhi, har kostet mindst 21 mennesker livet og såret knap 200 - heraf er flere i kritisk tilstand.

De voldsomme uroligheder har raseret storbyen siden søndag, hvor både hinduer og muslimer har angrebet hinanden i byens gader.

Optøjerne startede som kampe mellem demonstranter, der er henholdsvis for og imod en kontroversiel statsborgerskabslov i Indien. Siden har optøjerne udviklet sig til decideret sekterisk vold, rapporterer BBC.

En stor gruppe angriber en muslimsk mand. Billedet er taget i mandags. (Foto: Danish Siddiqui © Scanpix)

Beretninger fra pressefolk samt billeder og videoer på sociale medier viser også flere eksempler på uprovokerede angreb på vilkårlige personer i New Delhi, der angribes på grund af deres religion.

Ifølge The Guardian har flere muslimer forladt deres hjem af frygt for store grupper hinduer, der har angrebet muslimske hjem og moskeer.

Uroen er primært centreret omkring muslimske nabolag i hovedstaden, hvor flere bygninger og køretøjer er sat i brand, og gader er overstrøget med sten og knust glas, fortæller BBC.

En moske i nabolaget Ashok Nagar blev i går angrebet af 500 unge mænd, der hejste et hinduistisk flag fra moskeens minaret, inden de satte bygningen i brand, rapporterer The Guardian. (© AFP)

- Situationen er alarmerende, lyder det fra Delhis ledende minister, Arvind Kejriwal, på Twitter.

- Politiet kan trods deres betræbelser ikke kontrollere situationen og indgyde tillid, siger Kejriwal, der har krævet at få militæret sat ind.

- Dette vanvid må stoppe omgående, lyder hans opfordring.

Kontroversiel statsborgerskabslov

Søndagens protester omhandlede Indiens nye statsborgerskabslov. Den blev præsenteret i december og har flere gange været årsag til store demonstrationer og sammenstød.

Loven åbner for, at der kan gives statsborgerskab til blandt andet forfulgte buddhister, kristne og hinduer fra Indiens nabolande, men tilbuddet gælder ikke muslimer.

Den nye lov kritiseres derfor for at være diskriminerende og har vakt store vrede blandt indiske muslimer, som udgør omkring 14 procent af Indiens befolkning på 1,3 milliarder mennesker.

I denne video fra nyhedsbureaet AP ses en stor gruppe personer rette kasteskyts mod et muslimsk nabolag:

Indiens premierminister, Narendra Modi, har opfordret de stridende parter til at stoppe volden.

Premierministeren står for en hindunationalistisk dagsorden og er tidligere blevet beskyldt for at være skyld i stigende forfølgelse af Indiens knap 200 millioner muslimer.

Sidste år advarede FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, blandt andet mod stigende undertrykkelse af muslimer i det folkerige land.

Der har også været stor vrede over Modis beslutning om at afskaffe Kashmirs særstatus og sende tusindvis af soldater ind i Kashmir-regionen, hvor der er et muslimsk flertal.

Modi har selv affejet kritikken flere gange.

- Folk, der spreder løgne og frygt, se på mit arbejde. Hvis I ser nogen spor af noget splittende i mit arbejde, så vis det til verden, lød det fra Modi i december efter kritik af statsborgerskabsloven.