Reparationscafeer og værksteder går imod ’brug og smid væk kultur’

På et værksted i Høje Taastrup hjælper frivillige med billige reparationer, så kundernes ting kan leve længere.

Herhjemme bruger vi færre og færre penge på at reparere vores ting, når de går i stykker. Det viser de seneste tal for 2015.

Men der er nogle, der forsøger at gå en anden og mere bæredygtig vej.

Siden 2014 er der åbnet mindst seks såkaldte reparationscafeer rundt i landet blandt andet i Aalborg og Silkeborg.

- Der er en tendens til at nogle dele af samfundet synes ’forbrug og smid væk samfundet’ er yt. Vi vil gerne beholde det, som vi har, og det betyder, at nogle vælger at reparere og genbruge, siger Nikola Kiørboe, der er konsulent i Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer (Dakofa) og er med til at drive et netværk af reparationscafeer.

Nemme reparationer

Udover reparationscafeerne findes der en række værksteder, som også vil have tingene til at holde. I Høje Taastrup har en række erfarne herrer været i gang på værkstedet endnu længere end cafeerne. Og det er ikke usædvanligt at de apparater, som ellers kunne være blevet smidt ud, kan ordnes ganske hurtigt.

- Det er sådan lidt typisk, at det er små ting, der er galt, som vi forholdsvis hurtigt og nemt kan reparere, siger Jens Ole Gregersen, pensionist og frivillig reparatør.

Men alligevel bruger danskerne langt færre penge på at reparere deres ting end for knap tyve år siden. I 1997 brugte en husstand i gennemsnit 250 kroner på at reparere apparater i husholdningen som støvsugere og vaskemaskiner. I 2015 var det faldet til 20 kroner. Helt overordnet er tendensen, at vi i disse år bruger blot en tredjedel af det vi gjorde på reparationer midt i 90’erne.

I Høje Taastrup har de frivillige på værkstedet hjulpet lokale med alt fra computere til kaffemaskiner siden 2001, og her er man ked af tendensen til at smide væk i stedet for at reparere.

- Der er grænser for hvor mange mineraler og metaller, der er i jorden. Det forsvinder stille og roligt, siger Knud Anker Iversen, der er daglig leder af foreningen Miljø- & EnergiCentret i Høje-Taastrup, som driver værkstedet.

De få hundrede kroner, som reparationerne typisk koster, går til foreningen, der arbejder for mere bæredygtighed.

Sverige gør reparationer billigere

I Sverige forsøger man lige nu at gøre op med ”brug og smid væk kulturen”. Efter nytår skal svenskerne kun betale halvt så meget moms på reparationer af cykler, tøj og sko, og halvdelen af arbejdslønnen ved reparationer af hårde hvide varer kan trækkes fra i skat.

- Det vil hjælpe forbrugerne med at mindske deres miljøpåvirkning. Jeg tror, reparationer er en rigtig god måde at få varerne til at holde længere. Og så kan det gøre, at vi køber kvalitet og reparerer i stedet for slide det og smide ud, som man gør lidt for meget i dag, siger den svenske forbrugerminister Per Bolund fra Miljöpartiet De Gröna til DR.

Den vej burde man følge i Danmark, mener man på værkstedet i Høje Taastrup.

- Det, synes jeg, er rigtig godt. Det burde også være noget, som vi gjorde i Danmark. Det er den rigtige tendens, som de har gang i, i Sverige, siger Knud Anker Iversen.

Det er ikke kun svenskerne, der forsøger at få tingene til at holde, oplyser Nicola Kiørboe fra Dakofa. I Frankrig har man gjort det lovpligtigt, at producenter skal oplyse, hvor længe man kan købe reservedele til deres produkter. I EU kommissionen har man desuden stillet forslag om som skal øge bæredygtighed. Det drejer sig om, at man skal øge levetiden på produkter, øge tilgængeligheden af reservedele og gøre produkterne lettere at reparere.

Facebook
Twitter