Reportage: 10.000 hunde bliver spist på omstridt festival i Kina

Kinas berømteste - og mest udskældte - hundekødsfestival er skudt i gang.

Mange af hundene, der sælges på festivalen, er stuvet sammen i små bure. (Foto: Hanna Leanderdal © DR Nyheder)

På gaden i byen Yulin i Sydkina er der ikke en eneste hund at se i miles omkreds.- Det er på grund af hundekødsfestivalen. Ingen tør havde deres hunde ude. Hundene bliver stjålet og solgt af hundehandlere, hvis man er uopmærksom et øjeblik. Så alle holder deres hunde inden døre, lyder det fra en kvinde ved navn Zhou.Den årlige hundekødsfestival i byen Yulin er i fuld gang, og folk, der kan lide smagen af hundekød, strømmer til. Men også dyreværnsaktivister fra hele Kina er blandt de tilrejsende. For langt fra alle kinesere mener, at det er i orden at spise hund.

Cirka 10.000 hunde vil ryge på grillen eller i gryderne hos byens mange restauranter i løbet af den uge, som festivalen varer, og det er alt for mange, mener flere aktivister.En af dem er den kendte dyreværnsaktivist Yang Xiaoyun. På en storstilet redningsaktion to dage før festivalens start købte og reddede hun 100 hunde og katte. Prisen lød på tæt ved 8.000 kroner.Aktivist vil stoppe festivalEn anden aktivist, der arbejder for at få festivalen stoppet, er Du Yuefang. Hun er rejst fra millionbyen Chongqing i vest til Yulin i syd for femte år i træk. Også hun er ankommet flere dage inden festivalens officielle start for at protestere:- En hund er menneskets ven. Den passer på os og skal ikke spises. Denne festival handler kun om profit, siger hun.

Aktivisten Du Yuefeng på plads i Yulin. (Foto: Hanna Leanderdal © DR Nyheder)

Du Yuefang mener desuden, at mange af de hunde der sælges på markedet er direkte farlige at spise. Mange af hundene har rabies og andre sygdomme og bør ikke spises af mennesker, siger hun.

Hunde i alle størrelserPå hundemarkedet i Yulin sælges hunde i alle racer og størrelser - lige fra golden retriever til tibetansk mastiff.

Aktivisten Du Yuefeng på plads i Yulin. (Foto: Hanna Leanderdal © DR Nyheder)

Blandt de lokale på markedet er der ikke mange, der har forståelse for, at det skulle være farligt eller forkert at spise hund.- Det er er vores tradition, og hundekød smager skønt. Jeg kan ikke se, at der skulle være forskel på denne og andre festivaler, siger 23-årige Zhou.Hundevenner raserHund anses fortsat for at være en delikat spise flere steder i Kina, meni takt med at flere får hund som kæledyr, stiger modstanden mod at spise hundekød også.Der er mindst 30 millioner hunde, der holdes som kæledyr i byerne ifølge de officielle tal. Tallet viser dog kun registrerede hunde, og det er derfor sandsynligt, at et langt højere antal har hund.

Ikke mindst på Kinas sociale medier har tusindvis af hundevenner raset over festivalen. Også mange popstjerner og kendte har sluttet sig til gruppen af modstandere.

Aktivisten Du Yuefeng på plads i Yulin. (Foto: Hanna Leanderdal © DR Nyheder)

Rapport understøtterI år har modstanderne desuden fået ekstra ammunition. En ny rapport fra dyreværnsorganisationen Animal Asia viser, at langt de fleste hundekødsleverandører får leverancer fra usikre kilder.Hundekødsproducenterne i Kina avler langt fra hunde nok til at kunne imødekomme efterspørgslen, siger rapporten og peger på sammenfald mellem anmeldelser af stjålne hunde i landdistrikterne med særligt vinterperioden, hvor kineserne i Nordøstkina traditionelt spiser flest hunde. 

Aktivisten Du Yuefeng på plads i Yulin. (Foto: Hanna Leanderdal/Arkivfoto © DR Nyheder)

Tilbage på Dongkou markedet I Yulin konstaterer aktivist Du Yuefang med tilfredshed, at protesterne nytter noget. Der er færre boder, der sælger hundekød og færre bure med hunde end sidste år, konstaterer hun. Alligevel er hendes arbejde langt fra forbi:- Jeg bliver ved, indtil denne festival bliver lukket helt, siger hun.

Facebook
Twitter