Repræsentanternes Hus forsøger at stoppe budgetstrid

Flertal har godkendt et midlertidigt budget uden penge til Trumps grænsemur.

I finansloven for 2019 kræver præsident Donald Trump fem milliarder dollar til en grænsemur mod Mexico for at holde illegale immigranter ude af USA. (Foto: © REUTERS/Carlos Barria, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Et flertal i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne nu har flest pladser, har vedtaget et nyt midlertidigt budget for grænsesikkerheden uden at afsætte penge til præsident Donald Trumps mur mod Mexico.

Budgettet gælder frem til og med 8. februar. Det blev i nat stemt igennem med 239 stemmer for og 192 imod.

Forslaget indeholder 1,3 milliarder dollar til grænsehegn - der ikke er en grænsemur - samt 300 millioner dollar til andre sikkerhedsforanstaltninger såsom kameraer.

Anden del af lovpakken indeholder finansieringen af andre ministerier frem til 30. september, hvor finansåret slutter. Der er tale om Landbrugsministeriet, Indenrigsministeriet, Transportministeriet, Handelsministeriet og Justitsministeriet.

Beslutningen skal løsne op for den nedlukning, der i to uger har lammet dele af USA's statsapparat.

Det ventes, at Trump vil nedlægge veto mod pakken. Han har tidligere erklæret, at han vil sætte sig imod, så længe der ikke er afsat penge til en grænsemur i finansloven for 2019.

Den delvise nedlukning af statsapparatet betyder, at flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens andre 380.000 er blevet sendt på orlov.

Budgetforslaget skal nu gennem Senatet, og her har Republikanerne fortsat flertallet.

/ritzau/