Republikanere i hård infight efter nederlag i Alabama

Sorte vælgere afgjorde valget, men taberne har travlt med at anklage hinanden for nederlaget.

Republikaneren Roy Moore trak kun få stemmer fra sorte vælgere i Alabama, og det blev sandsynligvis afgørende. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Det burde være en formsag at stille op som republikansk kandidat til en politisk post i den amerikanske sydstat Alabama og vinde.

Men ikke desto mindre tabte den kontroversielle republikanske kandidat Roy Moore i nat et suppleringsvalg til det amerikanske overhus Senatet.

Nederlaget kan få stor betydning, fordi det reducerer Republikanernes flertal i Senatet til et enkelt mandat. Præsident Donald Trump har i forvejen haft problemer med at få sin politik igennem det amerikanske overhus, og nu bliver det endnu mere bøvlet.

- Alabama er en republikansk højborg, hvor Trump vandt i 2016 med hele 62 procent af stemmerne, påpeger Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

Sorte mobiliseret

Målinger fra valgstederne viser, at det især var en usædvanlig høj valgdeltagelse blandt sorte vælgere, som sikrede Moores modkandidat, demokraten Doug Jones, sejren i Alabama.

De fleste hvide vælgere støttede Roy Moore, men målingerne peger på en lav valgdeltagelse i valgkredse, som er domineret af hvide vælgere.

Det tyder på, at en del hvide vælgere blev hjemme, fordi de hverken ville stemme på en demokrat eller Roy Moore, som både har ultrakonservative holdninger og er ramt af anklager om seksuelle krænkelser af teenagere. Det skriver The Atlantic.

- Det er lykkedes tilsyneladende at mobilisere masser af sorte vælgere. Det handler i høj grad om vælgermobilisering, for generelt ved de her særvalg er stemmeprocenten meget lav, typisk en 20-25 procent, siger Jørn Brøndal.

Se 5 udtalelser, der gør Roy Moore kontroversiel, i videoen:

Skyder på partitop

Hos Republikanerne er det dog ikke vælgergrupper og mobilisering, som dominerer debatten efter nederlaget i Alabama. De har travlt med at skyde skylden på hinanden, skriver The Guardian.

Valget har aktiveret en intern konflikt, der har raset siden valgkampen op til præsidentvalget i 2016.

Striden står mellem tilhængere af præsident Trumps nationalistiske og populistiske linje på den ene side - på den anden står store dele af den republikanske partiledelse.

Trump-fløjen støttede helhjertet Roy Moore - under ledelse af præsidentens tidligere chefstrateg, Steve Bannon - mens en lang række republikanske ledere åbent har afvist at bakke op om kandidaten.

Det får i dag konservative kommentatorer som Sean Hannity fra tv-stationen Fox News til at give lederen af Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, skylden for fiaskoen i Alabama.

McConnell opfordrede Roy Moore til at trække sig, efter en række kvinder anklagede ham for seksuelle krænkelser, men kort inden valget, trak han tilsyneladende opfordringen tilbage. Det skærmer ham dog ikke for kritik i dag.

- Ved at gøre alt, hvad de kunne for at trodse præsidenten og give valget til en liberal demokrat, har McConnell og hans allierede lige antændt en ildstorm blandt græsrødderne, siger Andy Surabian, der er allieret med Steve Bannon og arbejder for Great America Alliance Super Pac, der samlede penge ind til at støtte Donald Trump under præsidentvalget.

Se reaktionen på valgresultatet i Alabama:

Bannon får smæk

Den anden side i den republikanske konflikt har heller ikke svært ved at udnævne en syndebuk i Alabama.

Kritikken hagler således ned over Steve Bannon, som tog til Alabama i valgkampens slutfase for at sikre Roy Moore sejren.

- Jeg vil bare sige tak til Steve Bannon for at vise os, hvordan man taber den rødeste stat i unionen, skriver Josh Holmes, der er tidligere chefstrateg for Mitch McConnell, med henvisning til Republikanernes partifarve: Rød.

En anden republikansk strateg, Matt Mackowiak, supplerer:

- Steve Bannon har opnået mere for Demokraterne på en måned, end halvdelen af demokraterne i Senatet (har opnået, red.) i deres levetid.