Republikanere om Trumps angreb på Twitter: 'Uacceptabelt. Men han er ikke racist'

Republikanske senatorer kritiserer præsidenten for hans angreb på kvindelige demokrater.

Senator Tim Scott er en af dem, der har rettet kritik mod Trump. Han mener, at præsidenten er gået efter laveste fællesnævner. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Kritikken hagler ind over Donald Trump, efter at han søndag angreb en række af Demokraternes kvindelige kongresmedlemmer på Twitter og bad dem rejse hjem til deres oprindelseslande.

- Hvorfor tager de ikke bare hjem og hjælper med at fikse de fuldstændig sammenbrudte og kriminelle steder, de kom fra, lød det i tweetet, der ifølge flere amerikanske medier var rettet mod Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib og Ilhan Omar.

De fire demokratiske kvinder har svaret Trump igen, og der er også enkelte senatorer i republikanske lejr, som ikke lægger fingre imellem.

Nogle revser præsidenten for hans kontroversielle tweet. Andre leverer nye angreb.

'Præsidenten har fejlet'

. (Foto: Aaron P. Bernstein © Scanpix)

Fra sin Twitter-konto gør republikansk senator fra Utah, Mitt Romney, det klart, at han ser Donald Trumps bredside til de fire kvinder som "destruktiv og nedværdigende".

- USA's præsident har den ædle opgave at samle det amerikanske folk; Folk af alle racer, farver og nationale oprindelser. I den henseende har præsidenten fejlet slemt med sit tweet, skriver Mitt Romney.

'Det er uacceptable angreb'

. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Eneste sorte senator i det republikanske parti, Tim Scott fra staten Soutch Carolina, kalder i en erklæring Trumps tweets for "uacceptable personlige angreb med racistisk undertone".

- Uanset vores politiske uenigheder med demokraterne, vil det splitte vores land endnu mere, hvis man går efter laveste fællesnævner, lyder det fra Tim Scott.

'Han bør fjerne det'

. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Republikansk senator fra Maine, Susan Collins, har bedt Trump om at trække sit tweet tilbage.

- Jeg er meget uenig med nogle af de synspunkter, nogle af de demokratiske medlemmer har (...), men præsidentens tweet var over stregen, og han bør fjerne det, mener Susan Collins.

'De har ret til at have deres holdninger'

. (© ap)

Patrick Toomey, republikansk senator fra Pennsylvania, var en af de første i det republikanske parti, der kritiserede præsidentens række af tweets. I en skriftlig udmelding skrev han:

- Jeg kunne ikke være mere uenig med kvindernes syn på immigration, socialisme, national sikkerhed og samtlige andre politiske problemstillinger. Men de har ret til at have deres holdninger (...) Vi skal bekæmpe demokraternes idéer på sagernes hovedspørgsmål, ikke på personernes baggrund.

'De er en flok kommunister'

. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Lindsey Graham, der er senator fra South Carolina, sagde i et tv-interview mandag morgen, at Trump burde sigte højere. Dog rettede han samtidig et angreb mod samme fire kvinder:

- Vi ved alle, at AOC (Alexandria Ocasio-Cortez, red.) og hendes venner er en flok kommunister (...) De hader Israel. De hader vores land. De kalder grænsekontrollen for vogtere af koncentrationslejre (...) De er anti-semitiske. De er anti-USA.

'Selvfølgelig er Trump ikke racist'

. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Republikansk kongresmedlem, Jim Jordan, er modsat de andre gået så langt som til at forsvare Trump. I forbindelse med kritikken har han udtalt, at præsidenten blot er "frustreret over de vanvittige og farlige holdninger fra venstrefløjen".

- Selvfølgelig er han ikke racist, har det lydt fra Jim Jordan.

Kilder: Ritzau, AP, Washington Post, Twitter

Facebook
Twitter