Republikanere raser over at 'forræderen' Manning bliver sat fri

Flere fremtrædende republikanere kritiserer præsident Barack Obama for whistlebloweren Chelsea Mannings strafnedsættelse.

Republikanerne Paul Ryan (th.) og John McCain (tv.) er langt fra enige med præsident Obama i, at whistlebloweren Chelsea Manning skal løslades om få måneder - 28 år før tid.

- Det her er skandaløst.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, er mildest talt utilfreds med præsident Barack Obamas beslutning om at løslade whistlebloweren Chelsea Manning 28 år før tid.

- Chelsea Mannings forræderi udsatte amerikanske liv for fare og afslørede nogle af nationens mest følsomme hemmeligheder, skriver Paul Ryan i en udtalelse.

Og han er langt fra den eneste prominente republikaner, der har kritiseret den demokratiske præsident.

Også den tidligere republikanske præsidentkandidat og nuværende senator, John McCain, mener, at ’præsidentens beslutning er sigende for hans mislykkedes nationale sikkerhedspolitik’.

Opmuntrer til spionage

Både Paul Ryan og John McCain mener, at Chelsea Mannings strafnedsættelse vil opmuntre andre til ’spionere og underminere den militære disciplin.’

- Den (strafnedsættelsen, red.) devaluerer også modet hos de ægte whistleblowere, der bruger de rigtige kommunikationskanaler til at holde vores regering til ansvar, skriver John McCain i en udtalelse.

Chelsea Manning lækkede i 2009 flere videoer og dokumenter om USA’s missioner i Irak og Afghanistan. Blandt andet en video, der viste en amerikansk helikopter angribe en gruppe mennesker i Bagdad. To af de omkomne var journalister fra Reuters.

Slipper ikke for straf

I 2013 blev den transkønnede soldat Chelsea Manning, der dengang hed Bradley Manning, idømt 35 års fængsel. En straf, hun har afsonet i et fængsel med mænd, men som altså nu bliver nedsat med 28 år.

Ifølge John McCain, der selv er krigsveteran, slipper hun dog ikke fra moralsk straf.

- Chelsea Manning brød sin ed og gjorde det mere sandsynligt, at andre ville tilslutte sig rækken af faldne soldater. Hendes fængselsstraf ender om få måneder, men hendes vanære varer for evigt, skriver John McCain.

Facebook
Twitter