Republikansk debat i USA: Alle mod Donald Trump

Ingen faldt afgørende igennem i republikansk tv-debat, som Donald Trump dominerede.

Tv-debattens hovedpersoner: Donald Trump (tv) og Jeb Bush (th). (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Der var Donald Trump og så alle de andre, da der i nat dansk tid var tv-debat mellem de ti mest fremtrædende kandidater til at blive Republikanernes præsidentkandidat i USA.

Trump topper i øjeblikket meningsmålingerne, og derfor løber han det med det meste af opmærksomheden og stod i nat i centrum af panelet - eller måske rettere: Skydeskiven. For byggematadoren blev beskudt fra alle sider.

De ti kandidater - med Donald Trump i midten. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

- De andre kandidater og værterne på Fox News gik i samlet trop mod Donald Trump. De sagde, at han ikke er en ægte republikaner, simpelthen fordi man kan se, at han har haft holdninger i øst og vest de sidste 30 år, fortæller Oliver Routhe Skov.

Frygter uafhængig Trump

Som den eneste af de ti kandidater i tv-debatten ville Trump - direkte adspurgt - ikke udelukke, at han stiller op som uafhængig kandidat, hvis han misser den republikanske nominering.

Svaret giver Republikanere noget af en hovedpine, fortæller Oliver Routhe Skov:

- Man ved godt, at Trump som uafhængig kandidat kan stjæle en masse republikanske vælgere.

Overraskende afdæmpet

Korrespondenten vurderer, at Donald Trump - som fik mest taletid af alle i debatten - klarede de hårde angreb "overraskende godt".

- Han svarede stadig ikke på værternes eller de andre kandidaters spørgsmål. Men det var en lidt mere afdæmpet Donald Trump, end man er vant til, siger Oliver Routhe Skov.

Han vurderer, at der samlet set ikke var nogen af ti kandidater, som for alvor overstrålede de andre.

Senator Marco Rubio nævnes af mange som en af tv-debattens vindere. (Foto: scott olson © Scanpix)

Jeb Bush, som nogle kalder "den ægte favorit", fordi de ikke kan tage Donald Trumps kandidatur alvorligt, leverede dog en lidt svag præstation.

- Mange havde set frem til, at nu skulle Bush vise sig frem, men det gjorde han ikke. Han var faktisk en smule grå.

Vinder på Google

Til gengæld brændte senator Marco Rubio godt igennem i debatten. Det kan man blandt andet se på tal fra søgemaskinen Google, som holdt øje med hvilke kandidater, der blev søgt mest på under debatten.

https://twitter.com/googlepolitics/status/629494792884498432

Andre kandidater - som Rand Paul og Scott Walker - klarede sig mindre godt.

- Men der var ingen, som faldt igennem og kvajede sig for alvor - og det holder man jo også meget øje med herovre, siger Oliver Routhe Skov.

Fiorina vinder "børnebordet"

Korrespondenten forventer ingen dramatiske konsekvenser af aftenens debat.

De største favoritter til at kaste håndklædet i ringet finder man blandt de syv republikanske kandidater, som ikke kvalificerede sig til aftenens debat via meningsmålingerne.

Carly Fiorina under debatten blandt de kandidater, som ikke kom med i den store tv-debat på Fox News. (Foto: scott olson © Scanpix)

De syv mødtes i en debat på Fox News - kaldet "børnebordet" i amerikanske medier - før den store debat med de ti mest fremtrædende kandidater.

Her er der bred enighed om, at den tidligere chef for it-selskaet Hewlett-Packard Carly Fiorina vandt stort over de seks andre. Præstationen kan have sikret hende en plads blandt "de voksne" næste gang, republikanerne holder tv-debat.