Republikansk senator vil have Trump til at trække sig: 'Jeg vil have ham ud'

Imens truer Demokraterne præsidenten med en ny rigsretssag.

Den republikanske senator Lisa Murkowski vil have præsident Trump til at trække sig. (Foto: Al Drago © Scanpix)

- Jeg vil have ham til at gå af. Jeg vil have ham ud. Han har gjort så meget skade.

Sådan lyder ordene fra den republikanske senator Lisa Murkowski om præsident Trump.

Senatoren fra Alaska, der også tidligere er gået imod sin partifælle, lægger i et interview med Anchorage Daily News ikke skjul på, at hendes tålmodighed med præsidenten er opbrugt, efter den amerikanske kongres onsdag blev raseret af Trump-tilhængere.

Hun opfordrer præsidenten til at gå af og kritiserer blandt andet, at præsidenten - som den første siddende præsident i 150 år - har tænkt sig ikke at deltage ved indsættelsen af sin efterfølger om halvanden uge.

- Han vil kun blive siddende på grund af titlen. Han vil kun blive på grund af sit ego. Der er brug for, at han gør det rigtige, men jeg tror ikke, at han er i stand til at gøre noget godt, siger hun.

Onsdagens optøjer rystede USA:

Murkowski er langt fra den første til at kritisere præsidenten efter onsdagens voldsomme optøjer, der sendte chokbølger gennem USA.

Højtstående politikere, tidligere ministre og toneangivende medier på begge fløje har beskyldt præsidenten for at have opildnet til angrebet på Kongressen. Og tidligere på ugen sagde Adam Kinzinger, som er republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, at han ville have Trump fjernet.

Men ifølge CNN er Lisa Murkowski den første republikanske senator til at kræve Trumps afgang.

Demokrater arbejder på rigsretssag

Torsdag krævede formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, at vicepræsident Mike Pence og et flertal af Trump-administrationens ministre afsætter Trump. Det kan gøres ved hjælp af den 25. tilføjelse til den amerikanske forfatning.

Dette har vicepræsidenten umiddelbart ikke reageret på. I går oplyste Pelosi så, at Demokraterne i Kongressen ville fortsætte deres forberedelser på en ny rigsretssag mod den afgående præsident.

- Hvis vicepræsidenten og regeringen ikke handler, kan Kongressen være klar til at bevæge sig mod en rigsret, lød det fra topdemokraten, der blev bakket op af sin kollega Chuck Schumer, som er leder af Demokraterne i Senatet.

I et brev til sine partifæller i går skrev Pelosi endvidere ifølge flere amerikanske medier, at hun havde henvendt sig til stabschefen for USA's væbnede styrker, Mark Milley, for at forhøre sig om mulighederne for at forhindre Trump i at indlede et angreb med atomvåben.

- Situationen med en ukontrolleret præsident kunne ikke være mere farlig, og vi må gøre alt for at beskytte det amerikanske folk fra hans ubalancerede angreb på vores land og vores demokrati, skriver Pelosi i brevet.

Mens det kan virke ligegyldigt at stille en afgående præsident for en rigsret, så kan det have store konsekvenser fremadrettet, påpeger New York Times. Hvis præsident Trump bliver dømt, vil det nemlig være muligt for Senatet at udelukke præsidenten fra nogensinde igen at få et politisk embede igen.

Vil præsentere anklager på mandag

En af dem, der arbejder for at få præsident Trump stillet for en rigsret, er demokraten Ted Lieu, som er medlem af Repræsentanternes Hus. Han siger, at Trump skal trække sig - ellers bliver han den første præsident i USA's historie, der bliver stillet for en rigsret to gange.

Han siger, at et demokratisk udkast til anklageskriftet på kort tid har fået opbakning fra over 150 af de 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus, og at man har tænkt sig at præsentere anklageskriftet på mandag.

Han mener ikke, at det - modsat rigsretssagen sidste år - vil kræve meget efterforskning, fordi Trumps påståede forbrydelser ligger i præsidentens offentlige udtalelser.

- Det var en offentlig tilskyndelse til at få folk til at stoppe Kongressen fra at godkende valgmandsstemmerne, siger Ted Lieu, der kalder Trumps handlinger for "et kupforsøg".

- Dette var et direkte angreb på demokratiet. Kongressen kan ikke bare forholde sig passivt og bare udsende skarpt formulerede pressemeddelelser som reaktion på det, siger han.

'Virker temmelig urealistisk'

Flere demokratiske senatorer støtter indsatsen, mens også den republikanske senator Ben Sasse fra Nebraska har indikeret, at han kunne være åben over for en rigsretssag, beretter New York Times.

Flere iagttagere kalder der dog urealistisk, at præsident Trump skulle blive stillet for en ny rigsret, inden han går af om halvanden uge. Både Washington Post og New York Times peger på, at Senatets republikanske flertalsleder, Mitch McConnell, i et dokument lægger op til, at det stort set er praktisk umuligt at få en rigsretssag op at køre inden den 20. januar.

Det bliver da også meget svært, siger DR Nyheders journalist i Washington, Lasse Engelbrecht.

- Hvis de kommer så langt, så de faktisk får en rigsretssag i gang, og skal have en dom mod Donald Trump, så kræver det to tredjedeles flertal, og som det står lige nu, så er der ikke nok republikanere, der vil dømme præsidenten, så det virker temmelig urealistisk, siger Lasse Engelbrecht.

- Ud over at statuere et eksempel så handler det om, at demokraterne vil forhindre, at Donald Trump har en politisk fremtid. Han har flere gange sagt, at han gerne stiller op igen i 2024. Men hvis han bliver dømt, så er der mulighed for at forhindre, at han kan blive præsident, tilføjer han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter