Republikanske ledere lægger afstand til abortlove

Flere delstater forbyder abort ved voldtægt og incest, og det er for ekstremt for flere republikanere.

Den repulikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, lægger afstand fra Alabamas næsten totale forbud mod abort. (Foto: Zach Gibson © Ritzau Scanpix)

Nye abortstramninger i USA er for ekstreme for flere republikanske ledere, og de er begyndt at distancere sig fra de vidtrækkende lovstramninger, der er indført i flere delstater på det seneste.

- Jeg tror på undtagelser ved voldtægt og incest, og hvis morens liv er i fare. Det er det, jeg har stemt for, siger den republikanske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy.

Abortloven i Alabama, som træder i kraft om seks måneder, kaldes den hårdeste i USA. Den forbyder stort set alle aborter, herunder også i voldtægtssager og ved incest. Eneste undtagelse er, hvis kvindens liv kan være i fare.

Mindretalsleder Kevin McCarthy er den højest placerede embedsmand i Det Republikanske Parti til at modsætte sig den seneste bølge af abortstramninger.

Flere andre republikanere i Washington D.C. har ligeledes sagt, at de er imod de nye begrænsninger, der ikke giver mulighed for at undtage voldtægt og incest.

Selv Alabamas republikanske senator, Richard Shelby, siger, at han 'altid har støttet undtagelser for voldtægt og incest'.

Hidtil i år har 16 delstater i USA strammet deres abortlovgivning. I Kentucky, Ohio, Mississippi og Georgia er der vedtaget lovforslag, der forbyder abort, hvis der kan påvises et hjerteslag.

/ritzau/