Republikken Nagorno-Karabakh ophører med at eksistere 1. januar

I sidste uge blev der iværksat en militær operation i området, der har sendt over 60.000 mennesker på flugt.

Mennesker flygter fra Nagorno-Karabakh, der fra 1. januar stopper med at eksistere som republik. De seneste dage er tusinder flygtet fra området. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)

Præsidenten for den selverklærede republik Nagorno-Karabakh har underskrevet et dekret, der betyder, at alle statslige institutioner bliver opløst den 1. januar 2024. Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Det betyder, at republikken Nagorno-Karabakh ophører med at eksistere fra næste år.

I sidste uge tog Aserbajdsjan den fulde kontrol med regionen, som i 30 år er blevet drevet som en selvstændig region, befolket af etniske armenere, selvom den er anderkendt som værende under aserbajdsjansk kontrol.

Det skete under en aserbajdsjansk militæroperation, der blev kaldt for "antiterror-aktioner" af myndighederne.

Optrapningen af konflikten blev internationalt fordømt.

Frygter etnisk udrensning

Siden er over 65.000 mennesker, over halvdelen af områdets befolkning på omkring 120.000, flygtet.

- Over 65.036 indbyggere fra Nagorno-Karabakh har krydset grænsen til Armenien, siger den armenske premierminister Nikol Pashinyans talsperson.

  • De seneste dage er over 65.000 mennesker flygtet fra området. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Langt de fleste har kurs mod Armenien. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
  • Her bliver en gruppe modtaget af Røde Kors-medarbejdere ved et indregistreringscenter i Armenien. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Men hvad, der kommer til at ske med de mange mennesker på flugt, er uvist.

Armeniens premierminister hævder, at en "etnisk udrensning" af områdets etniske armenere er begyndt, hvilket Aserbajdsjans myndigheder afviser.

De siger, at de ønsker at behandle armenerne som "lige borgere", og at indbyggerne vil være i sikkerhed.

Kort over området:

Det er dog ikke ligefrem noget, der beroligede de mennesker, som Allan Sørensen, korrespondent for Kristeligt Dagblad og som befinder sig i området, talte med i går.

- Alle dem, jeg taler med, siger, at de flygter af frygt for overgreb fra Aserbajdsjans side. De er bange for at blive boende, fortæller Allan Sørensen.

- De siger, at der ikke er nogle armeniere, der vil blive i landet. De forventer, at næsten alle sammen vil flygte.

Udover familier, der er flygtet fra hus og hjem med få ejendele, er der også flere historier om armenere på flugt, der ved grænseovergange bliver stoppet af aserbajdjanske patruljer og soldater. Flere personer er blevet anholdt og nægtet tilladelse til at forlade området, hvilket også er blevet fordømt af blandt andre USA.

Armenien har sagt, at de står klar med åbne arme til at tage imod dem, der er flygtet fra området. Og ifølge premierministeren vil der "inden for få dage ikke være flere armenere i området". Det skriver Reuters.