Videnskabsmænd fra Rusland har fundet rester af den meteorit, der fredag ramte Jorden ved Uralbjergene og sårede omkring over 1000 mennesker og blæste ruderne ind på adskillige bygninger.
- Det drejer sig om en stenmeteorit med et jernindhold på omkring 10 procent, fortæller forskeren Viktor Grohovskij fra Urals Føderale Universitet ifølge det russiske nyhedsbureau Ria Novosti.
Fragmenter af meteoren fra rummet er blevet fundet i den store sø Tsjebarkul, og den russiske videnskabsmand vurderer, at meteoritten vil blive opkaldt efter søen og byen af samme navn, som ligger i nærheden.
Kemiske tests afslørede sten fra rummet
De russiske myndigheder havde ellers indstillet eftersøgningen af meteoritten søndag. Dykkere havde undersøgt søen Tsjebarkul, hvor et otte meter bredt hul i isen tydede på, at et stort stykke af meteoren var slået ned.
Men ifølge det russiske nyhedsbureau skete der fremskridt i opklaringsarbejdet, da medlemmer af forskningsakademiet foretog kemiske test af nogle usædvanlige sten. Undersøgelserne konkluderede, at stenene kom fra rummet.
Store materielle skader
Næsten 3000 bygninger blev beskadiget af den tonstunge meteorit, da den slog ned ved byen Tjeljabinsk, og ifølge myndighederne løber skaderne formentlig op i omkring 75 millioner kroner.
Trykbølgen fra nedslaget knuste adskillige ruder, blæste en stor murstensmur omkuld på en zinkfabrik og rev huller på konstruktionen i den lokale skøjte- og hockeyarena i Tjeljabinsk, hvor flere kampe nu er blevet aflyst.
24.000 frivillige har været på gaden i løbet af weekenden for at rydde op efter ødelæggelserne.
Selvom de materielle skader er omfattende, har ingen mistet livet. Til gengæld er omkring 1200 personer meldt såret. Men for langt de fleste er der blot tale om lettere kvæstelser fra flyvende glasskår.
Omkring 40 af dem var søndag stadig indlagt på hospitaler i regionen - de fleste med brækkede knogler, hjernerystelser eller flænger i huden.
En sjældenhed
Den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, vurderer, at stenen fra rummet havde en diameter på cirka 15 meter og vejede omkring 10 ton, da den eksploderede i en ildkugle, der var skarpere end sollyset.
- Der var en hvid stribe på himlen. Vi troede, at det var et fly i brand, siger den lokale beboer Vera fra sin sygeseng på et lokal hospital ifølge nyhedsbureauet AFP.
- Så skete der en eksplosion. Og så husker jeg ikke mere, siger Vera, som har været indlagt, siden hun blev slået bevidstløs efter meteornedslaget.
Der var ingen, der havde forudset meteoren. Ifølge Nasa sker den slags meteornedslag én gang hvert 100. år.
/ritzau/