Retsdokumenter afslører: Trumps nærmeste kendte til kontakt med Rusland

Ifølge amerikanske medier var Trumps svigersøn en af de rådgivere, der kendte til Flynns kontakt med Rusland.

Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, erkendte i dag at have løjet overfor FBI. Men også andre af Trumps nærmeste rådgivere kendte til Flynns samtaler med Rusland. (Foto: Jim Tanner © Scanpix)

I eftermiddags erkendte Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, at have løjet overfor FBI.

Michael Flynn indrømmede at have fortalt usandheder til forbundspolitiet om to samtaler med den russiske ambassadør i USA, Sergey Kislyak.

Men eftermiddagens retsdokumenter viser endvidere, at andre af Donald Trumps tætteste rådgivere var vidende om, og medvirkende til, at Flynn kontaktede den russiske ambassadør.

En af de rådgivere er ifølge adskillige amerikanske medier - heriblandt CNN og Washington Post - Trumps svigersøn, Jared Kushner.

I dokumenterne står der nemlig, at Michael Flynn var i tæt kontakt med præsident Trumps hold af rådgivere, det såkaldte "Presidential Transition Team", der skulle forberede Donald Trumps overtagelse af præsidentposten. Og at de rådgivere kendte til Flynns samtaler med den russiske ambassadør.

Rådgivere kendte til samtaler

Michael Flynns indrømmelse i eftermiddag var den hidtil vigtigste begivenhed i den særlige anklager Robert Muellers efterforskning om, hvorvidt Donald Trumps kampagnestab har samarbejdet med Rusland under valgkampen op til præsidentvalg sidste år.

Retsdokumenterne viser, at Flynn ringede til den russiske ambassadør, Sergey Kislyak, efter at han havde været i kontakt med Donald Trumps særlige rådgivere.

Og efter samtalen med den russiske ambassadør ringede Michael Flynn tilbage til Donald Trumps hold af rådgivere, hvor han fortalte dem om samtalen med Kislyak.

- Kort efter sin samtale med ambassadøren kontaktede Flynn præsidentens hold af rådgivere, og fortalte om substansen i Flynns telefonsamtale med Kislyak, står der i retsdokumenterne fra Michael Flynns vidneudsagn i eftermiddags.

Samtaler om sanktioner

De samtaler, som Michal Flynn løj om overfor FBI, drejer sig om Ruslands reaktionsanktioner, som Obama-regeringen havde gennemført.

Samtalerne foregik i december 2016.

Retsdokumenterne fra Michael Flynns vidneudsagn viser, at rådgiverne i præsident Trumps forberedelseshold var samlet på præsidentens bolig i Florida, Mar-a-Lago, i de sidste dage af 2016. Og det var herfra, at telefonsamtalerne fra præsidentens rådgivere til Michael Flynn foregik.

Præsidentens rådgivere var altså vidende om samtalerne med den russiske ambassadør, som Michael Flynn så senere løj om overfor FBI.

New York Times skriver, at retsdokumenterne fra i dag sætter spørgsmålstegn ved, præcis hvor meget Donald Trump vidste om Flynns samarbejde med russerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk