Retsdokumenter: Alec Baldwin fik at vide, at pistol var sikker

Den amerikanske skuespiller kalder hændelsen en tragisk ulykke.

Optagelserne til western-filmen Rust er stoppet på ubestemt tid, efter en filmfotograf blev dræbt ved en fejl i torsdags. (Foto: © KOB TV NEWS, Ritzau Scanpix)

En assisterende instruktør gav uforvarende skuespilleren Alec Baldwin et ladt skydevåben og sagde, at den var sikker, inden skuespilleren torsdag dræbte en 42-årig filmfotograf under en filmoptagelse.

Det beretter nyhedsbureauet AP på baggrund af retsdokumenter.

Her fremgår det, at den assisterende instruktør meldte, at der var tale om en såkaldt "cold gun", hvilket er et udtryk i filmbranchen for et våben, der ikke indeholder nogen former for ammunition.

Alec Baldwin har en lang karriere bag sig og er blandt andet kendt for sin rolle i tv-serien 30 Rock samt rollen som Donald Trump i Saturday Night Live. (Foto: © Lucy Nicholson, Ritzau Scanpix)

Men det viste sig altså ikke at være sandt, og kort efter skød og dræbte Alec Baldwin filmfotografen Halyna Hutchins med et skud i brystet, mens instruktør Joel Souza, der stod bag hende, blev såret af et skud i skulderen.

Han er siden blevet udskrevet fra hosptalet.

Ifølge en retskendelse var den assisterende instruktør uvidende om, at våbnet var ladt med skarp ammunition, da han gav skydevåbnet til Alec Baldwin.

I skrivende stund er ingen sigtet i sagen.

Efterforskning i gang

Det lokale politi i Santa Fe i New Mexico fik i går godkendt en ransagningskendelse, så de kan indsamle bevismateriale på filmsettet. Her vil de blandt andet undersøge Baldwins blodplettede kostume, såvel som skydevåbnet, der blev affyret, og eventuelle optagelser af hændelsen, skriver AP.

Det affyrede skydevåben var en blandt tre, som filmens våbenansvarlige havde lagt frem på en vogn foran bygningen, hvor filmoptagelserne fandt sted, og den blev affyret under indspilningen af en scene, fremgår det af retsdokumenterne.

Halyna Hutchins nåede i løbet af sit korte liv at gøre sig bemærket på film som 'Archenemy', 'Blindfire' og 'The Mad Hatter'. (Foto: © SWEN STUDIOS, Ritzau Scanpix)

Det vides endnu ikke, hvilken type skydevåben, der var tale om, eller hvor mange skarpe skud, der blev affyret. Den våbenansvarliges forklaring fremgår heller ikke, skriver New York Times.

Meldingen fra myndighederne er, at Alec Baldwin har samarbejdet med efterforskerne, og at han er "en fri mand".

Den amerikanske skuespiller kommenterede i går ulykken for første gang. Her omtalte han hændelsen som en "tragisk ulykke".

- Der er ingen ord, der kan beskrive mit chok og min sorg efter den tragiske ulykke, der tog Halyna Hutchins' liv. En kone, en mor og en dybt beundret kollega, skriver Baldwin på Twitter.

- Jeg er i kontakt med hendes mand og tilbyder min støtte til ham og hans familie. Mit hjerte er knust for ham, deres søn og alle, der kendte Halyna, skriver skuespilleren.

Selv om vådeskud på filmset hører til sjældenhederne, så er torsdagens dødsfald ikke uden fortilfælde. Gennem årene har en række skuespillere og filmfolk mistet livet under indspilningen af skudscener.

Mest kendt er formentlig ulykken under optagelserne til filmen The Crow i 1993. Her blev Brandon Lee, søn af kampsportslegenden Bruce Lee, skudt og dræbt af et skydevåben, der fejlagtigt indeholdt skarp ammunition.

"Ingen bør nogensinde blive dræbt af en pistol på et filmsæt. Punktum", skriver Brandon Lees søster, Shannon Lee, fra en Twitter-side dedikeret til sin afdøde bror. (Foto: © Screenshot fra Twitter)