Retspsykiater: Breivik frygter at bryde sammen

En selvbevidst Anders Breivik har gjort sig mange overvejelser om sin egen fremtoning i retten i dag. Han frygter dog at bryde sammen, skriver norsk avis.

Anders Breivik har indrømmet, at oplæsningen af anklageskriftet har berørt ham, da han sad i Ila fængslet. Dette billede af fra oplæsningen af navnene på de 77 dræbte fra dagens retsmøde. (Foto: Hakon Mosvold Larsen © Scanpix)

Anders Breivik har gjort sig mange tanker om, hvordan han skal fremstå, når retssagen mod ham i dag begynder i Oslo Tingrett. Det skriver den norske netavis vg.no, der refererer samtaler mellem massemorderen og retspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Og overraskende indrømmer manden bag de koldblodige mord på 77 mennesker den 22. juli sidste år, at han er nervøs for at bryde sammen i retten i dag.

Især frygter han, at hans mor skal dukke op og at hun skal begynde at græde.

- Hun er den person som kan "rive mine mentale skjold ned", og jeg ønsker derfor ikke, at hun skal være til stede i retten. Hvis hun skulle begynde at græde, vil det kunne berøre min samvittighed og udløse en emotionel reaktion, har han sagt ifølge vg.no.

Påvirket af anklageskrift

Ifølge samtalerne gjorde det nemlig indtryk på Anders Breivik, da han hørte oplæsningen af anklageskriftet mod ham fra Ila fængslet.

- Det var grusomme beskrivelser og det er umuligt ikke at blive berørt, men jeg havde stålsat mig, sagde Breivik til retspsykiaterne efter tv-transmissionen.

De forsøgte efterfølgende at presse ham for at se, om der ville komme en følelsesmæssig reaktion. Til det havde han svaret:

- Jeg blev ked af det. Jeg måtte genopleve mareridtet. Jeg føler sorg på vegne af de omkomne.

Mærkede hadet

Anders Breivik har indrømmet, at han ved fængslingsmødet, der foregik for åbne døre, var nervøs for at møde de mange pårørende og pressen.

- Jeg kunne mærke, at jeg var omgivet af mennesker, der hadede mig. Der var 80 pårørende til stede plus 30 journalister, der omtalte mig som "ondskaben selv". Jeg mærkede foragten gennem blik og kropssprog straks jeg kom ind i salen. Men jeg satte "game-face" på og lagde vægt på at fremstå som selvsikker og viljestærk, fortæller Breivik og mener selv, at det lykkedes ham.

Vil være i "show-modus"

Og netop skuespillet er det, Breivik vil fortsætte i retssalen i dag og de følgende 10 uger, mens retssagen mod ham står på. Han har besluttet sig for at være i "show-modus".

- Når jeg siger, at jeg forventer at for krigskorset med tre sværd, så ved jeg selvfølgelig, at jeg ikke får det. Og når jeg siger, at jeg forventer at blive løsladt umiddelbart, så ved jeg jo, at det ikke er en realitet, siger han til retspsykiaterne.

Han vil dog nedtone den "pompøse formidling", for ikke at virke latterlig, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk