Retssag om giftdrab på Kim Jong-uns halvbror fortsætter

En kvinde er fortsat tiltalt for mordet og risikerer dødsstraf.

Doan Thi Huang græd, da malaysisk politi torsdag eskorterede hende ud af retten. (Foto: MOHD RASFAN © Scanpix)

Anklagemyndigheden i Malaysia fortsætter retssagen mod den vietnamesiske kvinde, der er tiltalt for at slå halvbroren til Nordkoreas leder ihjel i Kuala Lumpurs lufthavn. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Beslutningen kommer, få dage efter at Malaysia valgte at løslade en indonesisk kvinde, der også var tiltalt for drabet.

Anklager Iskander Ahmad gav ingen forklaring på, hvorfor den ene kvinde blev løsladt, og hvorfor den anden fortsat er tiltalt.

Troede de var med i skjult kamera

Kvinderne Siti Aishah og vietnamesiske Doan Thi Huong har siden sidste år været anklaget for at have smurt nervegiften VX i ansigtet på Kim Jong-Uns bror, Kim Jong Nam.

Han døde af giften 20 minutter senere.

Forsvarere mener, at det nordkoreanske styre har planlagt drabet på Kim Jong Nam, der var Kim Jong-Uns halvbror. (Foto: REUTERS FILE PHOTO)

Begge kvinder har erklæret sig ikke-skyldige og sagt, at de troede, at de var med i en practical joke til tv, da de udførte giftangrebet, der angivelig er sket i ledtog med fire nordkoreanere.

Ifølge videoovervågning fra Kuala Lumpur var nordkoreanerne til stede i lufthavnen under angrebet. På overvågningsbillederne kan man se dem skille sig af med deres ejendele, skifte tøj og senere forlade landet.

Mændene er nu efterlyst af Interpol.

Ekspertvidner har i retten forklaret, at der blev fundet spor af nervegiften på Kim Jong Nams ansigt og de to kvinders tøj samt Doan Thi Huongs negle.

Anklageren har argumenteret for, at kvinderne er trænede snigmordere, der godt var klar over, at de håndterede gift, fordi de var forsigtige og holdt deres hænder langt fra kroppen.

Kvindernes advokater mener derimod, at de er brikker i et politisk attentat orkestreret af Nordkorea. Anklager, som Nordkorea afviser.

Kim Jong Nam har før sin død flere gange udtalt sig kritisk om sin families styre i Nordkorea og Kim Jong-un som leder.

Vietnam opfordrer til løsladelse

Vietnams ambassadør i Malaysia udtaler til AP, at han er "meget skuffet" over beslutningen om at fortsætte sagen mod Doan Thi Huong.

Vietnam har anmodet om at få kvinden udleveret, men det er blevet afvist af den malaysiske anklagemyndighed.

Huongs advokat Hisyam Teh Poh Teik kalder tiltalen mod sin klient "pervers" og unfair, eftersom hendes sag er helt magen til Siti Aisyahs.

- Der er åbenlys diskrimination. Rigsadvokaten gav særbehandling til én person, siger han til AP.

Indonesiske Siti Aisyah, der også var tiltalt for drabet, blev mandag pludselig løsladt efter at have sidde fængslet i over et år. (Foto: ADEK BERRY © Scanpix)

Analytikere mener, at bevismaterialet mod Huong har været stærkere.

I retssagen er der blevet vist overvågningsbilleder fra lufthavnen, hvor Huong planter sine hænder i Kim Jong Nams ansigt. Der ses dog kun slørede billede af en kvinde, anklageren vurderer til at være den nu løsladte Aisyah, løbe væk.

I en retshøring torsdag bad Huongs advokat om at udskyde sagen, eftersom hans klient var skidt tilpas.

- Jeg ved ikke, hvad der foregår, lød det ifølge AP fra en træt og bleg Huong, der græd, da hun snakkede med vietnamesiske diplomater efter høringen.

Retssagen mod hende fortsætter den 1. april. Hun risikerer dødsstraf, hvis hun bliver dømt.

Facebook
Twitter