Retssagen mod El Chapo: Mexicansk narkobaron, utro ægtemand og massemorder

To gange er Joaquin Guzman flygtet fra et topsikret fængsel. I Mexico bliver han sine steder opfattet som en helgen.

Sikkerheden omkring El Chapo-retssagen har været ekstrem. Og dyr.

- Vores Kiki er frygtløs. Jeg giver hende en AK-47, så vi kan hænge ud sammen.

Sådan lyder en besked fra El Chapo, som han sendte til sin kone for snart syv år siden.

Kiki, der skulle have automatgeværet, er en af El Chapos dengang seks måneder gamle tvillingepiger.

Beskeden blev læst op i retten på en dag, hvor Chapo havde selskab i retssalen af sin kone, Emma Coronel.

Den 29-årige tidligere mexicanske skønhedsdronning er kone nummer fire, muligvis fem.

Gennem en stor del af den mere end tre måneder lange retssag har hun siddet i salen i Brooklyn, klædt i designertøj og sorte briller, og pillet ved sit lange sorte hår.

Retstegnerens indtryk af Emma Coronel. (Foto: JANE ROSENBERG © Scanpix)

Et par gange har hun medbragt parrets to små buttede og nu 7-årige døtre. De har vinket til deres far, og hun har smilet.

Det har Emma Coronel gjort, mens vidnerne i sagen har fortalt den ene grusomme historie efter den anden om hendes mand og børnenes far.

Med sin mimik har hun, på sin plads få meter fra ham, set ud til at bakke op om ham hele vejen – næsten.

Lige indtil Chapos elskerinder begyndte at dukke op i sagen.

Kold og fattet narkobaron

I lyset af hvad den spektakulære sag har budt på af dybt belastende beviser og vidnesbyrd mod El Chapo, har han fremstået kontrolleret og fattet.

Synet af hans tvillinger har været det eneste, der har fremkaldt en klar følelsesladet reaktion fra hovedpersonen, Chapo Guzman selv, sagen igennem.

Én gang, da de to piger kom ind i salen iklædt blå nederdele og hvide t-shirts med mexicanske blomsterbroderier, løb tårerne ned af hans kinder.

Siden starten i november har anklageren ladet ikke færre end 56 familiemedlemmer, forretningsforbindelser og undersåtter vidne mod ham.

Det har været narkodistributører i USA, en søn af Chapos mangeårige partner og afløser som leder af kartellet, colombianske kokainproducenter, smuglere, lejemordere, bogholdere og elskerinder.

Stort set alle sidder fængslet i USA. De har formodentlig håbet at samarbejdet med amerikanske anklagemyndigheder om at få spærret deres tidligere chef inde for altid vil skaffe dem en kortere fængselsstraf.

Mens den ene efter den anden har forrådt El Chapo i vidneskranken, har han siddet helt roligt på sin plads.

Retstegneren skildrer en situation, hvor assisterende anklager Amanda Liskamm peger på den anklagede, Joaquin "El Chapo" Guzman. (Foto: JANE ROSENBERG © Scanpix)

Han har nedstirret de fleste og ofte fastholdt blikket på dem, indtil de var ude af retssalen igen.

Organisationen – en sand historie

Ifølge vidnerne og et omfattende bevismateriale af overvågningsfotos, billeder og journaler, lever den virkelige historie om El Chapo mere end op til de mange TV-serier og bøger om ham.

Han voksede op i en fattig familie i bjergene i delstaten Sinaloa, hvor han som lille dreng arbejdede i valmuemarkerne.

Allerede som teenager fik han sin egen marihuana-mark, og sammen med sine brødre og fætre fortsatte han vejen mod toppen af Mexicos kriminelle underverden.

Da colombianske kokainproducenter begyndte at sende deres varer gennem Mexico sidst i 1980erne, specialiserede han sig i at grave tunneler fra Mexico til USA.

Joaquin "El Chapo" Guzman stod anklaget for drab og narkosmugling. Men han er lige så kendt for sine tunneller og spektakulære flugter.

USA er den største forbruger af narkotika i verden. Med tunnelerne og andre fantasifulde metoder kunne Chapo fragte tonsvis af stoffer til amerikanerne hurtigere og mere effektivt end nogen andre.

Det, og voldsom rivalisering mellem de kriminelle grupper i Sinaloa og Mexico generelt, gjorde det muligt for ham endelig at gøre sig selv til øverste leder, og samle et af verdens største narkokarteller under sig.

Ifølge en tidligere kartelbogholder blev Sinaloakartellet under Guzman i stand til at sende over 100 tons narkotika til USA hvert år.

Privatfly og biler fyldt til bristepunktet med kontanter blev sendt den anden vej.

Elskerinde og kartellet set indefra

- I dag er jeg forvirret. Jeg troede, at vi stadig havde et romantisk forhold til hinanden som partnere.

Den udtalelse faldt under en af de mest højspændte dage i retssalen, da en af El Chapos mange elskerinder, Lucero Sanchez, fortalte om deres forhold.

I blå fangedragt sad hun i vidneskranken og kunne derfra se ned på El Chapo og ikke mindst hans kone.

Lucero Sanchez mødte narkobaronen da hun var 21 og han tredive år ældre, fortalte hun.

Når kartellets tungt bevæbnede sikkerhedsvagter transporterede hende til et af hans mange gemmesteder, fik hun bind for øjnene for ikke at være i stand til at afsløre ham.

Retstegning af elskerinden, Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, som vidner. (Foto: JANE ROSENBERG © Scanpix)

Det var hun irriteret over, men fandt sig i det i takt med, at hun i perioder delte seng med ham og fik lov til at udføre forskellige opgaver for kartellet.

Hun sørgede blandt andet for at hans huse havde rigeligt med aftershave, cremer og undertøj.

Hun transporterede hundredvis af kilo marihuana og mærkede flere af pakkerne med et hjerte og et 4-tal, et symbol på deres kærlighed og Chapos fødselsdag den 4. april.

Han sendte hende breve og kaldte hende ”sin elskede dronning” og ”vilddyret”.

Anklagerens scoop

Mens antallet af vidner som elskerinden Lucero Sanchez har været enestående, var nogen af de mest ødelæggende beviser mod El Chapo et resultatet af hans egen dybe mistillid til stort set alle omkring ham, inklusiv koner og elskerinder.

Under retssagen kom det frem, at han i 2008 hyrede en 21-årig colombianske IT-ekspert, Christian Rodriquez, til at bygge et lukket kommunikationssystem.

Forbundsretten i New York, hvor retssagen er foregået. (Foto: ANGELA WEISS © Scanpix)

Det indebar opsætningen af et telefonnetværk, hvor kartellets 100 mest betroede medarbejdere kunne tale og sende beskeder, uden at politi og myndigheder havde mulighed for at følge med.

Chapo så et endnu større potentiale og beordrede sin IT-mand til at udbygge systemet, så han kunne følge med i alle sine medarbejdere, men også sin kone og flere elskerinders, kommunikation.

Han fik det, som han ønskede, men problemet var, at det amerikanske politi, FBI, var på sporet af IT-eksperten.

Han blev anholdt i New York og overtalt til at samarbejde og lade FBI lytte med.

Uvurderligt materiale

Det har givet anklagerne adgang til helt uvurderlige optagelser af El Chapos samtaler og personlige beskeder til en lang række vigtige personer og familiemedlemmer.

I en samtale med konen angiver han hendes empenadas som årsag til sin kærlighed til hende.

Kort tid efter diskuterer de, hvor mange af kartellets soldater der netop er blevet dræbt i et opgør med en rivaliserende gruppe.

Retstegning af Joaquin "El Chapo" Guzman med sine forsvarere. (Foto: JANE ROSENBERG © Scanpix)

Han fortæller hende også, hvordan det med nød og næppe lige er lykkedes ham at flygte ud af et hus og slippe fra politiet, hvortil hun svarer:

- Åh min elskede, det er forfærdeligt.

Under oplæsningen af den slags udvekslinger har tonen i retssalen indimellem været løssluppen, og Chapo og konen har fastholdt jævnlig øjenkontakt med hinanden.

Kartellets øverste leder

Egentlig er det opsigtvækkende, fordi kommunikationen har været i stand til at sætte en tyk streg under anklagernes overordnede pointe og formålet med de næsten tre måneders vidneforklaringer.

Nemlig at vise juryen, at El Chapo, indtil han havnede i et fængsel i New York, var kartellets øverste ansvarlige leder.

I andre beskeder vist i retten, beder han et højt placeret kartelmedlem om at holde lidt igen med at dræbe folk, han har kidnappet, for at undgå at slå uskyldige ihjel.

Han beder ham også om at lade være med uvilkårligt at jagte og tæske politibetjente.

- De hjælper os. Tag det roligt med politiet, siger han, men tilføjer så:

- Du har allerede tævet dem, de burde lytte nu.

På et andet tidspunkt foretager El Chapo opkald for at sikre sig at nogle af de mange millioner dollars, han bruger til at skaffe sig samarbejdsvillige militærpersoner, politikere og politimyndigheder, også er nået frem.

I samtalen taler El Chapo om konkrete højtstående politichefer, der ikke må vente forgæves på deres penge.

Korruption på højeste niveau

Sagen i New York har været rig på vidnesbyrd om, hvordan kartellet har brugt hundredvis af millioner på korruption.

Men et af højdepunkterne i den forbindelse har været historierne om mexicanske præsidenter og deres mulige rolle i det hele.

Det skabte for eksempel overskrifter i Mexico og hele verden, da en colombiansk narkokonge - og mangeårig samarbejdspartner med El Chapo - i retten beskrev, hvordan tidligere præsident Enrique Pena Nieto bad Sinaloakartellet om 250 millioner dollars.

Mexicos tidligere præsident Enrique Pena Nieto med sin kone, Angelica Rivera. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix)

Det gjorde han angiveligt i 2012 og lovede til gengæld at stoppe menneskejagten på El Chapo. Chapo foreslog 100 millioner, og sådan endte det, ifølge vidnet.

Pena Nieto og den mexicanske regering afviser beskyldningerne kategorisk.

El Chapo slap både fri fra fængslet, blev fanget igen og udleveret til USA under Pena Nieto.

Hvis historierne om pengene til præsidenten er sande, så hjalp bestikkelsen ikke El Chapo i sidste ende.

En blodig afslutning på sagen

Som en sidste virkningsfuld akt afsluttede anklagerne deres sag mod El Chapo med at beskrive den vold og tortur, som han personligt skal have begået.

Selvom sagens dommer har bedt anklagerne om at begrænse mængden af modbydelige detaljer om vold og mord begået af folk i Sinaloakartellet, er juryen ikke sluppet – langt fra.

I de sidste uger fortalte en af kartellet faste lejemordere fra vidneskranken, hvordan Chapo fik ham og andre sikkerhedsfolk til at gennembanke og torturere to medlemmer af et rivaliserende kartel.

Da de lå blodige og lemlæstede for hans fødder, pegede han derefter sit automatgevær mod dem, forbandede deres mødre og dræbte dem med et skud i hovedet.

I et andet tilfælde blev en rival i dagevis holdt fanget i et hønsehus ved et af El Chapos gemmesteder.

Han blev banket og tortureret så voldsomt med et strygejern, at hans trøje var brændt fast på kroppen, fortalte lejemorderen.

Guzman stod selv for de rituelle forhør, som kartellerne ofte udsætter deres ofre for inden de dræber dem.

Til sidst gav han sikkerhedsfolkene ordre om at skubbe manden ned i et friskgravet hul og begrave ham levende.

Chapo og konens hævn mod elskerinden

Når den slags historier blev fortalt i retten, har El Chapos kone Emma Coronel hverken reageret med undren eller forfærdelse.

Hun har hun set upåvirket ud, men dog indimellem taget sine høretelefoner af og undgået fortællingerne.

Derimod var hun anderledes tydelig i sit kropssprog på en af de dage, der for mange nok bliver scenen fra retssagen, der udstillede hende og mandens personligheder og forhold til hinanden.

Under vidneafhøringen af Chapos elskerinde, Lucero Sanchez eller "Vilddyret", fik de intime detaljer Coronel til at forlade salen tydeligt utilfreds.

Retstegnerens indtryk af en misfornøjet Emma Coronel, kone til El Chapo, i forgrunden, imens elskeringen Lucero Guadalupe Sanchez Lopez vidner. (Foto: JANE ROSENBERG © Scanpix)

Dagen efter fortsatte afhøringen af elskerinden. Med rystende stemme fortalte hun om sidste gang hun så Chapo.

Det var da de i 2014, uden tøj på, måtte flygte fra det mexicanske militær gennem en tunnel fra et af narkobaronens huse. Her forlod han hende i kloaksystemerne under byen.

Kort efter blev han fanget.

Synet fra vidneskranken må have været intimiderende for elskerinden.

For imens Chapo og konen dagen før så ud til at lade sig påvirke af hendes fortællinger, sad de nu i ens matchende dybrøde jakker og kiggede på hende.

Emma Coronel forlader retten på en af sagens sidste dage. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Med tårer i øjnene fortalte hun om Chapos slet skjulte trusler mod hende, om at slå alle ihjel, selv familie, der skader kartellets arbejde.

På et tidspunkt måtte hun forlade vidneskranken for at samle sig. Men fra retssalens badeværelse opfangede mikrofonen hendes gråd og transmitterede den ind i salen.

Ifølge flere journalister sad Chapos kone, Emma Coronel, på sin plads i røde jakke og smilede bredt.

Facebook
Twitter