Rex Tillerson: Nu vil jeg vende tilbage til privatlivet

Den afgående amerikanske udenrigsminister takkede sin stab og det amerikanske folk, men ikke præsidenten, i sin afskedstale.

Afgående udenrigsminister Rex Tillerson talte for kort tid siden til pressen. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Hans formelle embedsperiode udløber først i slutningen af marts, men allerede i dag vil Rex Tillerson overdrage sine pligter til sin viceudenrigsminister.

Det sagde han på et pressemøde for kort tid siden.

- Jeg er stolt over den tid, jeg har været med til at tjene mit land, lød det fra den nu forhenværende udenrigsminister.

Han lagde i sin tale vægt på, at den vigtigste opgave nu bliver at overdrage embedet til den nye udenrigsminister, Mike Pompeo.

Rex Tillerson vil vende tilbage til livet som privatperson, sagde han i sin tale.

Besked til Rusland

Den afgående minister takkede det amerikanske folk, sine medarbejdere i udenrigsministeriet og USA's omfattende netværk af diplomater rundt omkring i verden.

Han takkede ikke præsident Donald Trump, som fyrede ham tidligere i dag.

Tillerson kom i sin tale omkring konflikten i Syrien, situationen i Afghanistan og fik også sendt en afgående besked til Rusland.

- Rusland bliver nødt til at evaluere, hvorvidt dets handlinger er i det russiske folks og resten af verdens interesse. Hvis de fortsætter på den kurs, de har lagt, vil det lede til yderligere isolation - og det vil ikke gavne noget, lød det fra Tillerson.

Talte med præsidenten - bagefter

En talsmand for udenrigsministeriet udtalte tidligere i dag, at Tillerson ikke på forhånd havde fået besked om, at han var blevet fyret, men at han læste det i det tweet, som præsidenten sendte ud i morges amerikansk tid.

I sin tale fortalte Tillerson, at han først talte med Donald Trump ved middagstid amerikansk tid - altså flere timer efter, at fyringen var blevet offentliggjort på Twitter.

Ifølge præsidenten sker fyringen som følge af fortsat udenrigspolitisk uenighed mellem ham selv og Tillerson.

Facebook
Twitter