Rex Tillerson ser en åbning for dialog i Qatar-konflikt

Den amerikanske udenrigsminister har sluttet sit besøg i Qatar, hvor han skulle forsøge at mægle i konflikt.

Den amerikanske udenrigsminister vil have en række arabiske lande, som boykotter Qatar, til at konkretisere, på hvilke områder de ønsker en ændring. (Foto: © Alexander W. Riedel, Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, er fortrøstningsfuld efter sit besøg i Qatar, hvor han har forsøgt at mægle i konflikten mellem Qatar og fire andre lande i regionen.

- Jeg ser, at der er en vilje til at være mere åbne over for at tale sammen, og det var ikke tilfældet, før jeg ankom, siger han til nyhedsbureauet AP.

Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten har i en måned boykottet Qatar.

De beskylder blandt andet landet for at støtte terrorisme samt for at have for tætte bånd til Iran.

Problemer kan løses både hurtigt og langsomt

Tillerson har bedt de arabiske lande om skriftligt at konkretisere de områder, som de mener, at der skal ændres.

Udenrigsministeren mener, at nogle af problemerne kan løses ret hurtigt, mens andre vil have lidt længere udsigter.

- Hvis vi kan begynde at have succes, og få taget nogle af problemerne af bordet, fordi vi nu har en måde at komme videre på, så håber jeg, at tingenes tilstand kan blive mere normaliseret, siger han.

De fire lande kræver blandt andet, at Qatar lukker tv-stationen Al Jazeera. Qatar skal også nedtone de diplomatiske forbindelser med Iran, lukke en tyrkisk militærbase og indstille støtten til oppositionsgrupper i andre lande.

Qatar afviser krav

Qatar har afvist at opfylde kravene, og landet har blandt andet givet udtryk for, at det vil underminere dets suverænitet.

Blokaden af Qatar har gjort øjeblikkelig skade på landets økonomi, ligesom at blandt andet universitetsstuderende fra Qatar er blevet tvunget til at forlade de fire lande som følge af konflikten.

/ritzau/AP