Tema Orkanen Maria

Ricardo venter på orkanen Maria: 'Det føles som en zombiefilm'

Der hersker i bogstaveligste forstand stilhed før stormen i Puerto Rico.

Indbyggere og forretningsdrivende i San Juan, Puerto Rico, har forberedt sig på orkanen ved blandt andet at barrikadere vinduer og døre. (Foto: RICARDO ARDUENGO © Scanpix)

Med vindstød på op til 260 kilometer i timen har orkanen Maria skabt omfattende ødelæggelser på øen Dominica i den østlige del af det Caribiske Hav.

Nu er det Puerto Rico og Jomfruøerne, der står for skud. Her ventes Maria at gå i land omkring her til morgen dansk tid, hvor orkanen ifølge National Hurricane Center kan skabe ekstreme ødelæggelser.

Klokken 07.30 er orkanen omkring Jomfruøerne, men det ser ud til, at øgruppen slipper for de værste ødelæggelser, da 'orkanens øje' går tæt forbi. Det blæser dog stadig kraftigt, og myndighederne opfordrer til, at man bliver indendøre, og der er udsendt et orkanvarsel.

Det ser dog ikke ud til, at Puerto Rico er lige så heldige. Her forventes det, at vindstød på mere end 260 kilometer i timen rammer hen ad formiddagen, hvilket kan føre til store ødelæggelser.

I Puerto Rico har Ricardo Ortiz forberedt sig på, at det bliver meget blæsende.

Efter et par år i Florida, Georgia og Louisiana flyttede han i december sidste år tilbage til øen, hvor han er født og opvokset.

- Jeg har levet hele mit liv i orkanland, så orkaner er på en måde blevet en del af livet. Men vi er forberedt på, at denne orkan kan blive ganske katastrofal, siger han.

Der er ifølge Ricardo Ortiz en nærmest uhyggelig stemning på øen.

- Det føles som en zombiefilm. Vi bor i et meget smukt område med mange træer og buske, og lige nu er der helt vindstille. Alle fuglene, de herreløse katte og firbenene er væk. Der er fuldstændig stille, og det er som om, at alle gemmer sig, fordi de ved, at orkanen kommer, siger han.

Ricardo Ortiz er bartender og er her fotograferet på sit job på et tidligere tidspunkt. (© PRIVATFOTO)

Tilflugt hos en ven

Ricardo Ortiz og hans kæreste har forberedt sig på orkanen ved at købe et forråd af vand på flaske og langtidsholdbar mad. De har forsøgt at sikre deres hjem mod eventuelle oversvømmelser, og der er fyldt benzin på bilen.

Parret er desuden taget hjem til en ven, som bor i en lille by tæt på hovedstaden, San Juan, hvor de skal være under orkanen. Vennens hus ligger nemlig højere end deres eget, og han har en generator, så de kan få elektricitet.

Alle fuglene, de herreløse katte og firbenene er væk.

Ricardo Ortiz, bartender

- Vores hus ligger ikke i en oversvømmelsestruet zone, og der er ikke mange store træer omkring det, men det er alligevel mere sikkert hos min ven, og jo flere, vi er, jo mere sikkert er det også, siger Ricardo Ortiz.

Stilhed før stormen

Det Caribiske Hav og Den Mexicanske Golf har i løbet af kort tid haft besøg af flere voldsomme, tropiske orkaner.

Først kom orkanen Harvey med massive mængder nedbør, som oversvømmede dele af Texas og Louisiana.

Derefter fulgte Irma, der var tæt på at blive registreret som den kraftigste orkan nogensinde i Atlanterhavet.

Og i kølvandet på Irma fulgte orkanerne Maria og José, hvor sidstnævnte ligger ud for USA's østkyst og ventes at bringe kraftig vind og store mængder regn onsdag.

Dette satellitfoto fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) viser orkanen tidligere i dag. (Foto: ho © Scanpix)

Orkanen Maria aftog i styrke, efter den ramte Dominica, men den er siden blevet opjusteret til igen at være en kategori 5-orkan.

Myndighederne i Puerto Rico har advaret folk, der bor i skrøbelige bygninger, til at lade sig evakuere. Men generelt er husene på Puerto Rico ret robuste, fortæller Ricardo Ortiz.

Øen er nemlig ofte udsat for mindre jordskælv, og forsikringsselskaberne vil kun forsikre huse, der er bygget til at modstå naturens luner.

- Så vi er ikke meget bekymrede over vinden, men det, der følger i kølvandet, kan være et problem, siger han.

- For to uger siden mærkede vi en snert af orkanen Irma, og der er stadig områder, hvor strømmen ikke er kommet tilbage. Vi har mange floder og stor risiko for oversvømmelser, og det er ganske sandsynligt, at vi skal klare os uden strøm i flere måneder.

Tropiske orkaner inddeles i Saffir-Simpson-skalaen:

Kategori 1:

  • Vindhastighed på 119 til 153 kilometer i timen.
  • Mindre ødelæggelser. Vejskilte og elledninger falder ned og rives løs. Grene brækker af. Skader på lette bygninger og campingvogne.

Kategori 2:

  • Vindhastighed på 154 til 177 kilometer i timen.
  • Moderate ødelæggelser. Nogle skader på tage og vinduer. Nogle træer væltes.

Kategori 3:

  • Vindhastighed på 178 til 208 kilometer i timen.
  • Omfattende ødelæggelser. Større træer vælter, og der sker mindre skader på bygninger.

Kategori 4:

  • Vindhastighed på 209 til 251 kilometer i timen.
  • Ekstreme ødelæggelser. Døre og vinduer blæses ind.

Kategori 5:

  • Vindhastighed på 209 til 251 kilometer i timen.
  • Katastrofale ødelæggelser. Bygninger, tage og andre strukturer ødelægges. Alle træer vælter.

Kilder: National Hurricane Center, NOAA, Danmarks Meteorologiske Institut