Rigsretssagen dag 4: Demokraterne skruer op for retorikken: 'Trump er en diktator'

De ledende anklagere fremhævede deres pointer på sidste dag af fremlæggelsen af anklagerne mod Trump.

En demonstrant er klar i Californien, hvor Trump ikke alle steder er lige populær. (Foto: PHILIP PACHECO © Scanpix)

Det var demokraternes - måske - sidste chance.

Sidste chance for at overbevise usikre republikanske senatorer om, at de ikke skal stå last og brast med præsident Donald Trump. Og sidste chance for at overbevise den amerikanske befolkning om, at deres præsident skal holdes ansvarlig for formodet magtmisbrug.

De syv anklagere for Repræsentanternes Hus tog alle midler i brug på den sidste dag af deres sagsfremlæggelse, hvor de talte i timevis for, at Trump har forsøgt at hindre Kongressens efterforskningsarbejde.

Hverken formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Adam Schiff, der leder sagen i Senatet, eller formanden for retsudvalget, Jerry Nadler, holdt sig tilbage.

- Han har ikke Kongressens respekt. Han har ikke respekt til at repræsentere det amerikanske folk. Det er åbenbart kun hans vilje, der tæller. Han er en diktator, det her må ikke blive standard, lød de barske ord fra Jerry Nadler.

Han var ellers så sent som tirsdag blevet irettesat af højesteretspræsidenten på grund af sin hidsige tone mod præsidenten, men den højststående demokrat så sig altså nødsaget til at slå alvoren fast.

Men hvad skete der så ellers på rigsretssagens fjerde dag? Det får du overblik over herunder:

Demokraterne: Tænk på fremtiden

Adam Schiff. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

De syv anklagere fra Repræsentanternes Hus lukkede deres tre-dages præsentation med en direkte appel til særligt de republikanske senatorer om at tænke en ekstra gang over, hvad der er på spil her.

Og tænke på fremtiden.

Samtidig benyttede Demokraterne igen muligheden for at minde det amerikanske folk om nødvendigheden af vidneindkaldelser - noget omkring 65 procent er enig i, viser en ny meningsmåling.

- Hvis sandheden ikke betyder noget, er vi fortabte. Og I ved, at det, han (Trump, red.) har gjort, var forkert, lød det blandt andet fra Schiff.

Schiff fremhævede samtidig rapporter fra flere medier om, at republikanske senatorer er blevet advaret om at stemme mod præsidenten, ellers vil deres hoveder blive spiddet - en praksis, demokraten mente hørte til hos en gammeldags monark.

- Men ægte politisk mod kommer ikke fra, når vi er uenige med vores modstander. Men ved at være uenige med vores venner. Også i ens eget parti, lød det fra Adam Schiff, som en sidste opfordring til sine republikanske senatorer.

Kort proces

Senatsleder Mitch McConnell. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

De næste par dage vil det være Trump og Det Hvide Hus' advokater, der skal styre Senatet, og de har allerede givet udtryk for, at selvom deres fremlæggelse vil være grundig, vil den tage mindre tid end Demokraternes.

Derfor forventes det faktisk, at Senatet mødes allerede klokken 16 dansk tid i dag, og at lørdagens præsentation blot vil vare et par timer, før den fortsætter mandag.

Trump selv har beklaget sig over, at hans hold af advokater først har fået tid lørdag i et tidsrum, Trump har klaget over og kaldt "dødsdalen" på grund af tidspunktets normalt lave seertal.

En af Trumps nærmeste kommunikationsrådgiver, Kellyanne Conway, har desuden sagt, at anklagerne mod Hunter og Joe Biden vil være klar til fremlæggelsen.

Biden står formentlig for skud

Tidligere vicepræsident Joe Biden stiller op som kandidat. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

De næste par dage vil det være Trump og Det Hvide Hus' forsvar, som får ordet. Med til deres strategi vil formentlig høre personangreb på blandt andet Joe og Hunter Biden samt mod den whistleblower, som fik hele sagen til at rulle tilbage i efteråret.

Samtidig har Trumps forsvar argumenteret for, at Demokraterne ved at bringe Joe Biden på bane selv åbnet døren for, at der kunne have noget mistænkeligt ved, den måde Biden har håndteret Ukraine på, dengang han selv var vicepræsident og hans søn samtidig sad på en bestyrelsespost i et ukrainske firma.

- Ingen har foretaget en efterforskning af Biden, der tilnærmelseslvis ligner Mueller-efterforskningen, og det synes, jeg, man burde, lød det fra senator Lindsay Graham, der er en af Trumps nærmeste støtter.

Han henviser til den omfattende undersøgelse, der blev sat i gang for at kortlægge, om og hvordan Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016.

Demokraterne holdt dog fast i, at det ikke er Biden,men Trump der står anklaget i denne sag.

- Der er giftigt rod på Pennsylvania Avenue 1600. Og jeg vil ydmygt på vegne af jer forsøge at rydde op i det, sagde Hakeem Jeffries, som er en af anklagerne for Demokraterne.

- Præsident Trump forsøgte at snyde. Men han blev fanget, og nu er han bevidst om det, lød analysen fra Jeffries.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk