Rigsretssagen dag 5: Trumps forsvar var færdigt på rekordtid på førstedagen

Efter bare to timer valgte Trumps forsvarshold at afslutte deres første dag i rigsretssagen i Senatet i USA.

(Foto: ho © Scanpix)

Hurtigt og effektivt.

Sådan lader taktikken til at være for præsident Trumps forsvarshold i rigsretssagen, der lørdag eftermiddag er fortsat i Senatet i Washington DC.

Efter flere dage, hvor de 100 senatorer har lyttet til, hvorfor der er grund til at afsætte Donald Trump som præsident, begyndte argrumenterne i dag for, hvorfor der ikke er grund til det.

Trumps forsvarsadvokater har 24 timer til rådighed over de kommende dage.

Det Hvide Hus’ advokat, Pat Cipollone, gjorde det i dag klart, at han i dag kun havde tænkt sig at bruge et par timer på systemeatisk og metodisk at pille anklagerne mod Trump fra hinanden.

Forinden havde Donald Trump på Twitter beklaget sig over, at hans forsvarshold skal begynde deres sagsfremlæggelse en lørdag, hvor det forventes, at færre mennesker følger med på tv.

Demokraterne har ingen sag mod Trump, idet han ikke har gjort galt, lød det blandt andet fra Trumps forsvarer, der gentog flere af de samme pointer, præsidenten så ofte selv sender ud via Twitter.

Her får du et kort overblik over de vigtigste pointer fra rigsretssagens femte dag:

'Vil ændre resultatet af præsidentvalget'

Det Hvide Hus' juridiske rådgiver, Pat Cipollone. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

En af forsvarsholdets vigtigste budskaber er formentlig ligeså meget til vælgerne, som det er til de 100 senatorer, der gradvist virker mere og mere rastløse efter de mange timers fremlæggelse.

- Demokraterne beder jer ikke om bare at omgøre det seneste valgs resultat, men som jeg har sagt før, beder de jer om at fjerne Trump fra valgsedlen i de valg, der venter om godt ni måneder, sagde Cipollone.

Forsvaret brugte en betragtelig mængde tid af på at tale om Trumps opkald til Ukraine og slog igen og igen fast, at der intet er at udsætte på samtalen, som præsidenten havde med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, den 25. juli.

- Der er intet galt i at bede et fremmed lands leder om hjælp til at komme til bunds i alle former for udefrakommende indblanding i et amerikansk valg, sagde forsvarsadvokat Mike Purpura i et forsøg på at underminere selve fundamentet for Demokraternes ene anklage mod Trump.

Her kan du scrolle gennem, hvad der egentlig skete før og efter opkaldet 25. juli:

Schiff stod for skud

Adam Schiff er blevet et mål for Trumps forsvarshold. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)

Trumps forsvarshold lagde ud med et klip af Adam Schiff, der refererede opkaldet mellem Volodymyr Zelenskyj og og præsident Trump. Men fremstillingen af opkaldet fra Schiffs side var decideret løgnagtig og falsk, lød det fra Purpura, en kritik som også præsidenten har fremført flere gange.

Schiff har selv efterfølgende sagt, at der ikke var tvivl om, at han blot løst gengav indholdet af samtalen i store træk og ikke bevidst forsøgte at fremstille samtalen på en misvisende måde. Han har dog erkendt, at han parodierede dele af samtalen for at fremhæve sine pointer.

Noget, der har fået republikanske senatorer til at rejse alvorlig tvivl om den ledende demokrats troværdighed.

- Det er falsk, det er ikke det rigtige opkald, det er ikke beviser, sagde Purpura.

Referatet af samtalen mellem Zelenskyj og Trump viser ifølge Trumps forsvar, at præsidenten ikke stillede nogen betingelser for, at Ukraine kunne modtage bistandshjælp.

Vidnespørgsmål spøger stadig

Præsident Trump med fungerende stabschef Mick Mulvaney (th.) (Foto: Erik S. Lesser)

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at både senatsleder Mitch McConnell og også Trumps forsvar er interesseret i at få afsluttet rigsretssagen så hurtigt som muligt.

Men i deres afsluttende bemærkninger appellerede Demokraterne igen til at få mulighed for at indhente vidner og nye dokumenter for at få belyst sagen til fulde.

Og ifølge Demokraterne gav Trumps forsvar dem i dag en hjælpende hånd.

For forsvaret understregede, at Demokraterne ikke har fremlagt relevante øjenvidner, der definitivt kan afklare, om man i Ukraine var klar over, at sikkerheds- og militærhjælpen blev tilbageholdt før længe efter opkaldet mellem præsidenterne.

- Præsidentens rådgivere gjorde noget, de ikke havde i sinde. De kom med et godt argument for, hvorfor Senatet bør indkalde vidner og indhente nye dokumenter, sagde demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, efterfølgende.

Demokraterne vil særligt gerne indkalde Trumps fungerende stabschef, Mick Mulvaney, som også er øverste budgetansvarlige i Det Hvide Hus og dermed har været med til at tilbageholde sikkerhedsbistanden til Ukraine.

Derudover er det også Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, der har mere end antydet, at han ligger inde med relevant viden og har meddelt, at han vil vidne, hvis han bliver stævnet.

Intet af det gør dog indtryk på Trumps mest loyale støtter i Senatet, heriblandt senator Lindsay Graham.

- Jeg er mere opsat på at få afsluttet og afgive min stemme i denne sag nu. Det er det bedste for vores land, hvis vi stemmer nu, med det vi ved, sagde han i dag.

Adskillige målinger fra den seneste uge viser, at også et overvejende flertal - omkring 60 procent eller derover - i den amerikanske befolkning gerne vil høre fra forskellige vidner.

Overordnet set er befolkningen dog stadig ligeligt delt i for og imod, om Senatet skal stemme for at fjerne præsident Trump fra posten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk