Rigsretssagen kan være slut allerede onsdag, efter Senatet har afvist at indkalde nye vidner

Forslag om at høre fra nye vidner i Kongressen afvist med 51 stemmer for og 49 imod.

Præsident Donald Trump fløj tidligere i aften til Florida. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

De faldt fra på stribe.

De republikanske kolleger som Demokraterne i Senatet satte deres lid til. Og kort efter Senatet igen samledes fredag aften dansk tid, slukkedes deres sidste håb, da en republikansk senator fra Alaska meddelte, at hun ikke så nogen grund til at trække rigsretssagen mod Donald Trump i langdrag og indkalde nye vidner.

Dermed var flertallet teoretisk tabt, og knap fem timer senere var det en realitet.

Kort før midnat stemte 51 senatorer imod et forslag om at indkalde nye vidner.

- Flertallet i Senatet har besluttet adskillige vidner og over 28.000 siders dokumenter er tilstrækkeligt at vurdere anklagerne udfra og afslutte rigsretssagen, lyder det blandt andet fra senatsleder Mitch McConnell.

Han slår yderligere fast, at det aldrig før er sket, at Senatet har måtte holde pause i en rigsretssag for at indkalde yderligere vidner, og at man "ikke er interesseret i at danne præcedens".

Rigsretssagen mod Donald Trump er kun den tredje i USA's historie. Den seneste fandt sted i 1999 mod Bill Clinton, mens den første var helt tilbage i 1868.

Sagen afsluttes onsdag

Tilbage står nu spørgsmålet om, hvorvidt Trump har gjort sig skyldig i det, han er anklaget for: Embedsmisbrug og hindring af Kongressens efterforskningsarbejde.

Den endelige afstemning finder sted onsdag klokken 22 dansk tid - dagen efter Trump holder sin årlige tale til nationen.

Dermed har de senatorer, der kæmper om at blive Demokraternes præsidentkandidat, tid til at rejse de 1.400 kilometer til primærvalg samme dag i delstaten Iowa, når de er færdige i Washington DC.

Senatorerne Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar er som medlemmer af Senatet domsmænd i rigsretssagen mod præsident Donald Trump.

De tre har reageret på det sociale medie efter nattens afgørelse:

- Senatsrepublikanere har netop svigtet det amerikanske folk og brudt deres ed til USA's forfatning, skriver Massachusetts-senator Elizabeth Warren.

Vermont-senator Bernie Sanders skriver på Twitter:

- Jeg har aldrig hørt om en retssag, hvor du ikke har vidner. Dette er en trist dag i amerikansk historie.

Senator Amy Klobuchar fra Minnesota skriver:

- Hvis du ikke har vidner, har du ikke en retfærdig rettergang. Sandheden vil komme ud.

Her kan du se den resolution, der skal afslutte rigsretssagen, som Senatsleder Mitch McConnell har offentliggjort efter fredagens samling i Senatet.

Senatet samles igen allerede mandag klokken 17 dansk tid til de sidste procedurer.

Præsidenten handlede forkert - men ikke nok

To af de republikanske senatorer, som i sidste ende fravalgte at høre fra nye vidner, gjorde det klart, at selvom de finder Trumps handlinger forkerte, er det ikke nok til at afsætte ham.

- Det var upassende af præsidenten at bede en fremmed leder om at efterforske sin politiske modstander og tilbageholde amerikansk hjælp for at sætte gang i den efterforskning, lød det blandt andet fra Lamar Alexander, der stemte nej til forslaget.

Også Alaska-Senator, Lisa Murkowski, havde luftet tanken om at stemme med Demokraterne for at indkalde vidner.

Hun siger i en erklæring, at "Repræsentanternes Hus valgte at sende fejlagtige rigsretssags-artikler, der er både forhastede og mangelfulde. Jeg overvejede nøje behovet for yderligere vidner og dokumenter for at efterkomme manglerne, men besluttede i sidste ende, at jeg ville stemme imod at indkalde vidner", skriver hun.

På den anden side i det republikanske parti stod senatorerne Mitt Romney og Susan Collins, der til efteråret står overfor et måske svært genvalg i sin stat, Maine.

Alligevel var Collins ikke i tvivl om at trodse partilinjen og stemte for at høre mere fra Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton.

- Jeg tror på, at hvis vi hører fra bestemte vidner, giver det hver side en mulighed for helt og på rimelig vis fremlægge deres sag og skabe yderligere klarhed, lød det fra Collins som begrundelse for, at hun i sidste ende stemte ja.

Gennem den del af aftenen i Senatet fremlagde Demokraternes leder, Chuck Schumer, en række forslag til McConnells tidsplan. Forslagene handlede blandt andet om at få lov at indkalde John Bolton. Et forslag, der ikke overraskende blev stemt ned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk